Pien Keulstra zal voorlopig niet in actie komen. Het talent uit Jong Oranje kampt al geruime tijd met een eetprobleem en kan zodoende niet optimaal haar sport beoefenen.
 
Keulstra maakte vorig jaar grote indruk op het NK Afstanden waar de de lange afstanden domineerde. Nadien is het echter alleen maar minder geworden met de prestaties van de jonge Keulstra. Door haar eetprobleem kan Keulstra niet langer verantwoord topsport bedrijven en daarom wordt er een pauze ingelast voor het talent. Keulstra blijft wel deel uit maken van Jong Oranje.
 
Op Schaatsen.nl legt trainer Eric Bouwman de situatie uit: ”Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z’n allen – Pien, technische en medische staf – hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een te wisselvallig beeld van verbetering en terugval. Het is duidelijk dat er in het belang van Pien nu een andere keuze gemaakt moet worden. Met pijn in mijn hart, maar Pien moet allereerst gezond worden. Maar ik hoop natuurlijk ook dat we onze gezamenlijke route richting de ingezette schaatsdoelen alsnog kunnen afmaken.”