In Heerde stond vandaag een landelijke baanwedstrijd op het programma. De junioren A reden hun wedstrijden samen met de senioren. Anna van den Bos mocht als junior B ook deelnemen aan deze wedstrijden. Bij de heren mochten er twee junioren B meestrijden met de grote mannen: Janno Botman op de 500 meter en Jordy van Workum op de afvalkoers. Beiden deden dat uitstekend, want allebei mochten ze na de wedstrijd plaatsnemen op het podium.

Op de afvalkoers bij de heren lieten de junioren zich sowieso erg goed zien. Toen Mathias Voste uit BelgiĆ« in de aanval ging, kreeg hij eerst Marc Middelkoop en later Tom van Vliet met zich mee. In de finale, met nog vijf rijders in de baan, reden er nog slechts twee senioren mee. De overwinning ging uiteindelijk naar Luc ter Haar. Jordy van Workum eindigde als tweede. De derde plek was voor Ruurd Dijkstra, met vlak daarachter Tom den Heijer. Marc Middelkoop eindigde als vijfde. Jordy van Workum was dolblij met zijn tweede plek: “Dit is supervet,” vertelt hij stralend. “Om als junior B al zo dichtbij te zitten, dat is een mooi vooruitzicht voor de toekomst misschien. En voor het EK natuurlijk. Echt vet cool, dit is een droom die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen. Volgend jaar ben ik junior A, dan hoop ik dat ik vaker met de senioren mee mag rijden. Voor nu is het richting het EK natuurlijk een supertraining. We hebben met de selectie net een zwaar trainingskamp achter de rug, ik had niet verwacht dat ik dit nog uit de benen zou krijgen”

Jordy genoot met volle teugen van de race en van zijn tweede plek. Hij ging de strijd aan alsof hij er al jaren tussen reed. “Ik kan hier heel erg van genieten, ook van de race. Tijdens de race moet je echt vechten om je plek. In het begin was het even wennen in het peloton, maar daarna probeer je er ook gewoon tussen te komen. Vroeger keek ik heel erg op tegen die jongens en nu rij ik er gewoon zelf tussen. Er kijken nu zelfs mensen naar mij op, dat is heel cool.”

Op de 500 meter was het Janno Botman die in de finale de strijd aanging met Rick Schipper, Remon Kwant en Mathias Voste. Botman versloeg Kwant en reed zo naar een knappe derde plek, achter Voste en Schipper.

Dames

De dameswedstrijden werden gekenmerkt door veel late afzeggingen. Zo stonden onder andere Bianca Roosenboom, Berber Vonk en Kelly Schouten niet aan de start. Op de 500 meter waren het dan ook de junioren die de dienst uitmaakten. De finale bestond uit Anna van den Bos, Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Danielle Ootes. De zege was voor Groenewoud. Van den Bos reed naar de tweede plaats, Dul werd derde, Ootes vierde.

De dames brachten een aantrekkelijke afvalkoers met veel strijd en ontsnappingen. Anna van den Bos ging nog even op avontuur met Manon Kamminga, maar zij konden niet wegblijven. Elisa Dul reed een groot deel van de wedstrijd op kop en liet zich zo goed zien op haar thuisbaan. Uiteindelijk lukte het een groepje van vier om weg te rijden. Gerline Crediet, Beau Wagemaker, Elsemieke van Maaren en Danielle Ootes ontsnapten aan de greep van het peloton en kregen een flinke voorsprong. Anna van den Bos en Marijke Groenewoud probeerden er naartoe te rijden, maar slaagden daar niet in. De kopgroep splitste zich en Crediet en Van Maaren gingen samen op avontuur. De zege ging naar Elsemieke van Maaren, voor Gerline Crediet en Beau Wagemaker. Beste junior was Maya de Jong op plaats zes.

Alle uitslagen