Marathonschaatser Thom van Beek heeft dit seizoen de Jan Maarten Heideman Prijs gewonnen, die is bestemd voor de marathonschaatser met de meeste progressie. Het is de eerste keer dat een schaatser uit de eerste divisie deze nu drie jaar bestaande prijs ontvangt. Hoewel het marathonseizoen pas donderdag met de finale voor de topdivisie in het Olympisch Stadion eindigt, is nu al duidelijk dat de prijs niet meer kan ontgaan aan Van Beek. Hij heeft een grote voorsprong in punten.

jmh prijs

Prijs voor de winnaar

Simon Schouten was de eerste winnaar van de prijs. Vorig seizoen ging deze eer naar Pim Cazemier. Van Beek hield er aanvankelijk geen rekening mee dat hij er ook voor in aanmerking kon komen. De prijs heeft hij ook niet te danken aan zijn vele zeges dit seizoen in  de eerste divisie en het binnenhalen van de KPN Marathon Cup. Alleen in wedstrijden waaraan ook topdivisieschaatsers deelnemen zijn punten te verdienen. Van Beek, die nu uitkomt voor het team Groenehartsport.nl en die voor het team Van Werven komend seizoen start in de topdivisie, sloeg zijn slag in de gemengde wedstrijd in Rotterdam. Die won hij. Op de Weissensee breidde hij op natuurijs zijn voorsprong verder uit.

Jan Maarten Heideman reikt de naar hem genoemde prijs, die bestaat uit een luxe legpenning en een bedrag aan geld, na afloop van het seizoen op een nog nader te bepalen datum zelf uit. Het schaatsblog Hendrick Avercamp (www.avercamp.blogspot.nl) heeft in verband met het veroveren van de prijs een videoportret gepubliceerd van de winnaar.

AMI Kappers, het bedrijf dat het schaatsteam van Heideman destijds twee seizoenen sponsorde, steunt het initiatief voor de prijs vijf jaar. Beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde er de luxe legpenning in brons voor. Hierop beeldde hij een voluit sprintende schaatser af.

Voor informatie over de prijs en de stand hierbij zie blog Hendrick Avercamp op internet:

Zie ook: Post en Kooiman verbeteren zich zeven keer dit seizoen