De kans dat het schaatscomplex Icedôme de financiering rond krijgt lijkt uiterst onzeker. Deskundigen binnen de bouwwereld verwachten dat de plannen zoals die er nu liggen, en 183 miljoen Euro kosten, niet gerealiseerd kunnen worden. Uiterlijk dinsdag zal daar meer duidelijkheid over komen.

Volgens specialisten kunnen de plannen alleen doorgaan met geld van de gemeente Almere. De gemeente heeft echter al aangegeven geen geld te willen steken in het project. Het geld moet dus komen van een externe financierder. BAM en Van Wijnen, de partijen die het stadion willen bouwen, kunnen dit niet zelf opbrengen volgens oud-directeur van BAM Rob de Jong De Jong. En dat wordt lastig omdat banken niet staan te springen geld uit te lenen voor risicovolle projecten.

Concurrentie
Concurrenten Thialf en het Transportium in Zoetermeer willen ook nog steeds dé plek voor het Nederlandse topschaatsen worden. Een mogelijke wijziging van de plannen geeft ze de kans om dat via de rechter alsnog te bereiken. En dat maakt de positie van Icedôme alleen maar onzekerder. Het is dus nog maar zeer de vraag of het stadioncomplex er in 2016 ook daadwerkelijk staat.