Wereldkampioen bij de junioren Chris Huizinga, op zowel de schaats als de skeelers, zal dit seizoen geen Europees- of wereldkampioenschap skeeleren. Het schaats- en skeelertalent kiest voor het schaatsen en daar passen de toernooien niet in.

Chris Huizinga maakte na zijn wereldtitel bij de junioren in het Finse Helsinki de overstap naar de ploeg van Lotto.nl-Jumbo. De ploeg met o.a. Sven Kramer en Kjeld Nuis. “Voor mij was dit een geweldige stap”, zegt Huizinga. “Het is de beste schaatsploeg ter wereld en als je daar mag schaatsen zeg je geen nee.” Voor Huizinga betekent de overstap wel dat het skeeleren op een lager pitje komt te staan. “Met de ploeg zijn we bezig aan het olympische seizoen en ik maak daar onderdeel van uit. De Olympische Spelen zijn voor mij misschien nog wel heel ver weg, maar ik draai wel volledig mee in dit traject. Ik kan dan niet trainingen gaan skippen om wedstrijden te kunnen skeeleren. Ik wil echt kijken wat ik in het schaatsen kan bereiken en dan mag je geen concessies doen.” Huizinga maakte in het verleden altijd duidelijke keuzes en weet als geen ander wat het is om je volledig op te offeren voor je sport. Twee seizoenen geleden werd hij wereld kampioen bij de junioren op skeelers. “Het WK was toen in november en Nederland is dan geen goed land om je voor te bereiden. Ik ben toen een paar maanden naar Colombia gegaan, het skeelerland bij uitstek, en o.a. die keus heeft mij destijds de wereldtitel opgeleverd. Het zelfde geldt nu eigenlijk voor het schaatsen, ik wil er helemaal voor gaan en alles aan doen. Het skeeleren past er dan gewoonweg niet in.”

Examens

De ploeg van Huizinga vertrok dinsdag naar het Italiaanse Collalbo voor een trainingskamp, zonder Huizinga. Huizinga doet momenteel eindexamen Havo en dat gaat toch voor. “Ja, daar kan ik echt niet omheen. Ik moet mijn examens maken en dat valt precies tegelijk met het trainingskamp in Italië. Als de ploeg terug komt maak ik mijn laatste examen, dus voor mij zijn er geen mogelijkheden om die kant uit te gaan.”

Finish Huizinga in Steenwijk

Finish Huizinga in Steenwijk

Wel wedstrijden op skeelers

Hoewel Huizinga de grote toernooien aan zich voorbij laat gaan deze zomer zal hij wel een aantal skeelerwedstrijden rijden. Zo reed hij afgelopen maandag de Klim van Steenwijk en gaat hij misschien ook van start op het NK baan. “Als we skeeleren met de schaatsploeg doen we dat eigenlijk altijd op schaatsslag, dus ik mis het gevoel met de skeelerslag toch wel een beetje. Dat merkte ik in Steenwijk, al ging het best wel goed en kon ik vooraan meedoen. Ik ga dit seizoen misschien nog een paar wedstrijden rijden en ook het NK baan is een optie.” Het WK skeeleren wordt volgend jaar in Nederland verreden. Huizinga sluit niet uit dat hij daar wel aan de start verschijnt. “Ik focus mij nu eerst volledig op het schaatsen en we zullen zien hoe het dit seizoen gaat. Ik kijk nog niet echt verder dus. Maar het WK volgend jaar, dat al in juli wordt verreden, zou ik heel graag open houden als optie.”