Mariska Huisman en Ingmar Berga hebben het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee gewonnen. Beide marathonschaatsers wonnen vanuit een kopgroep.

Mariska HuismanIn de wedstrijd bij de dames ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeven schaatsers met daarin alle topfavorieten. De zeven dames werkten lange tijd eendrachtig samen, maar in de finale werd er natuurlijk ook veel aangevallen. Vooral Elma de Vries zocht veelvuldig de aanval, maar zag geen van haar vluchtpogingen slagen. In een sprint bleek Mariska Huisman uiteindelijk de snelste. Voor Huisman is dat haar derde nationale titel op de Weissensee. Carla Zielman werd tweede. Foske Tamar van der Wal derde.

Bij de heren ontstond al zeer vroeg in de wedstrijd een kopgroep. De groep leek in eerste instantie niet bijzonder gevaarlijk, maar kreeg steeds meer ruimte van het peloton. In het peloton zaten vooral de sprintersploegen naar elkaar te kijken en niemand wilde het werk opknappen. Op ongeveer drie ronden voor het einde werd dan ook wel duidelijk dat de kopgroep, inmiddels uit elkaar gespat, voor de overwinning ging rijden. Ingmar Berga bleek hierin de snelste voor Peter van de Pol en Sam Boon.

Uitslagen