Robert Post verstevigde zaterdagavond in Hoorn met zijn 7e plek (een verbetering van vijf) zijn leiderspositie in het klassement voor de Jan Maarten Heideman Prijs, voor de marathonschaatser met de meeste progressie. En Erik-Jan Kooiman klom van de vijfde naar de tweede plek. Via de wedstrijd zondag 1 december op Flevonice, waarbij ook de top van de eerste divisie werd toegelaten, kregen ze er opeens een concurrent bij uit die eerste divisie, Evert Hoolwerf. Hij sprong van niks naar de derde plaats. Hij finishte op Flevonice tussen de topdivisieschaatsers als 12e. Goed voor 49 punten. Ruben Wieberdink, ook eerste divisie, werd 29en haalde zo 32 punten binnen.

De dit weekend zeer sterk rijdende eerstejaars topdivisionist Erik-Jan Kooiman pakte in Hoorn met zijn 11e plaats zeven punten en kreeg er een dag later voor de 9e plek twee punten bij. De 17e plaats voor Sam Boon op Flevonice leverde deze marathonschaatser 22 punten op. Robin Snoek (eerste divisie) pakte met zijn 41e en laatste plaats nog 20 punten. Zo schudde de heropende lange ijsbaan in de polder het klassement stevig door elkaar.

De stand in de strijd om de prijs is nu: 1. Robert Post 54 punten; 2.  Erik-Jan Kooiman 52 punten; 3. Evert Hoolwerf 49 punten; 4. Ted Jan Bloemen 47 punten; 5. Ruurd Dijkstra 45 punten; 6. en 7. Sam Boon en Erik Valent 44 punten; 8.  Sjoerd den Hertog 41; 9. Bart van der Vlught 35 punten; 10. en 11. Arnt Jalvingh en Ewen Fernandez 34 punten; 12. Ruben Wieberdink 32 punten; 13.  Robin Snoek 20 punten; 14.  Sjaak Schipper 18 punten; 15. Mats Stoltenborg 15  punten; 16. Bart Mol 7 punten; 17. Pim Cazemier 4 punten; 18. Timo Verkaaik 2 punten en  19. Antoine de Schipper 1 punt.

Jan Maarten Heideman Prijs derde seizoen ingegaan

Jan Maarten Heideman PrijsDe prijs die is genoemd naar marathonschaatser Jan Maarten Heideman wordt in het seizoen 2013-2014 voor de derde keer uitgereikt. Wie in topdivisiewedstrijden voor marathonschaatsers in een bepaald seizoen de meeste vooruitgang boekt, ontvangt de prijs.

AMI Kappers, het bedrijf dat het schaatsteam van Heideman eerder twee seizoenen sponsorde, steunt dit initiatief voor vijf jaar. Kunstenaar Anton ter Braak vervaardigde er een luxe legpenning voor.

De stand leest u na elke wedstrijd (op kunst- en op natuurijs; aparte telling(en) voor kunstijs en voor twee categorieën natuurijs) op dit blog. Het aantal plekken dat iemand stijgt in de uitslagen levert punten op (voorbeeld: van 13 naar 4 = 9 punten). Betreft het een podiumplek dan is dit respectievelijk goed voor: 1e 10 punten extra, 2e 5 punten extra en 3e 3 punten extra.

Meer informatie

Vooral kans op natuurijs

Liefhebbers van natuurijs komen aan hun trekken met de Jan Maarten Heideman Prijs. Op natuurijs zijn in twee categorieën punten te vergaren en ook schaatsers uit de eerste divisie kunnen hier scoren. Wedstrijden over 200 km leveren de meeste punten op (maximaal 100 punten, plus eventueel bonuspunten voor podiumplekken). Bij alle overige natuurijswedstrijden is 75 punten (plus bonuspunten) het maximaal haalbare aantal.

Kans nieuwelingen

Vooral nieuwelingen in de topdivisie van het marathonschaatsen maken kans op de Jan Maarten Heideman Prijs. Wie al won op kunst- en natuurijs valt direct af als kanshebber. Heideman slaagde er zelf op 12 februari 1997 in zijn eerste seizoen als marathonschaatser direct in eerste te worden in de hoogste categorie. Hiermee zou hij zelf ook kansrijk zijn geweest voor een dergelijke prijs.