IJsbaan De Westfries in Hoorn houdt vrijdagavond een herdenkingsdienst voor de maandag overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman. De openbare herdenkingsceremonie begint vrijdag om 18.00 bij de kunstijsbaan.

RTV N-H zal de herdenking in zijn geheel live uitzenden op tv en internet. De uitzending is na afloop van de ceremonie terug te zien op de website.

“Vrienden, familie en collega’s zullen voor Huisman een ereronde schaatsen. Jeugdleden van ijsvereniging Solid Aqua uit Hoogkarspel zullen daarbij de baan met fakkels verlichten”, kondigt locatiemanager Eddy Bakker van De Westfries aan. De plechtigheid van een uur bestaat verder uit een aantal toespraken en muziek. Op een groot scherm worden foto’s getoond van de hoogtepunten uit Huismans schaatscarri√®re.

Uitdrukkelijke wens van de familie
Volgens Bakker is het een uitdrukkelijke wens van de familie om op het ijs afscheid te kunnen nemen van Sjoerd. De ijsbaan werkt daar graag aan mee, omdat de banden tussen de familie en De Westfries hecht zijn. Huisman werkte in de schaatswinkel. De manager van De Westfries verwacht vrijdagavond 1000 tot 3000 belangstellenden.

Sjoerd Huisman wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd. De marathonschaatser overleed maandag onverwacht door een hartstilstand. De winnaar van de Nederlandse titel op natuurijs in 2009 is 27 jaar geworden.

BRON: rtvnh.nl