Column Frank Fiers:

Afgelopen zaterdag was één van de hoogtepunten van het skeelerseizoen. Sinds jaar en dag is de NOS dan ook van de partij op het NK skeeleren. Maar heel veel skate liefhebbers moesten zich toch even in de ogen wrijven bij het zien van de reportage. Er werd na afloop heel scherp ‘getwitterd’ en ‘gefacebooked’. Was dit een grap? Kwam het echte wedstrijdverslag later? Enz… zijn nog de meest beleefde reacties die er te lezen waren. Via deze ‘sociale media’ wordt er wel vaker asociaal gecommuniceerd. Doch kunnen we hier gerust stellen dat de reportage door menig kijker met kennis van zaken niet werd gesmaakt.

Het kan echter nog triestiger. In Vlaanderen zien wij immers zo goed als nooit een cameraploeg van onze nationale, door de belastingbetaler ondersteunde, zender VRT op inline skate wedstrijden.

In Vlaanderen zouden we dus al lang blij zijn met zo een reportage van maar liefst 3 minuten op de nationale zender. Daarvoor moet je bij ons al bijna een Olympische medaille halen in een onbekende sport. Als voetballer of wielrenner volstaat het om bijvoorbeeld je vliegtuig naar of van een wedstrijd net niet te halen om uitgebreid op het scherm te verschijnen.

Maar in Nederland heeft men Herbert Dijkstra. Al meer dan 15 jaar maakt Herbert mooie, duidelijke reportages over de skeelersport, dit zowel voor de NOS als voor regionale TV-stations. Hij leverde hierbij een aanzienlijke bijdrage in het promoten van die kleine, ongekende maar toch best ‘grote’ sport. Jazeker, grote sport. Meer dan 50 deelnemende landen op een WK, komende vanuit alle continenten. Spectaculaire races ten spijt wordt de inline sport echter in de meeste landen vaak in beeld gebracht zoals afgelopen zaterdag. Als het al in beeld wordt gebracht natuurlijk.

Hoe kan het grote publiek op die manier duidelijk gemaakt worden dat inline skaten echte topsport is? De media speelt hier vanzelfsprekend een cruciale rol. Net als de federaties, organisaties en ook sporters zelf. Want het helpt natuurlijk ook niet écht als de toppers, zoals op het afgelopen NK weg in Haulerwijk en BK marathon in Mechelen, zich massaal afmelden. Net als de insinuatie dat Koen Verweij even Nederlands kampioen wordt tijdens een doorgedreven trainingstocht als voorbereiding op het ijs.

HALLO??? Koen is toch een kind van de skeelersport? In een nog niet zo ver verleden medaillewinnaar op het WK skeeleren! Dank u wel Jan Blokhuisen om dat toch even duidelijk te stellen maar ik vrees dat zelfs dat de perceptie van de meeste kijkers niet zal veranderen.

Zelfs potentiële 11-steden winnaars Gary Hekman, Crispijn Ariëns, Sjoerd Huisman en Ingmar Berga, de nummers 2, 3, 4 en 6 van het NK, hadden dus een geslaagde trainingstocht afgelopen zaterdag in Staphorst.

Het “detail” dat deze mannen stuk voor stuk wereldtop zijn in het skeeleren en bijgevolg internationale titels en medailles halen is toch gewoon hartstikke leuk! En dat Ariëns, om er maar één te noemen, die terecht WK goud ambieert ook nog niet zo heel lang geleden rust nam en meer dan 3 maanden voor het WK nog in volle voorbereiding is, is dan waarschijnlijk ook totaal niet relevant voor (schaats)journalisten. Mij lijkt het anders evident dat Ariëns nog niet in (top)vorm is wil hij binnen 13 weken wereldkampioen worden.

Het zou wat zijn mocht Bart Swings in Sotsji, met een medaille rond zijn nek, even nonchalant meegeven aan de pers dat hij een goeie winter en dito voorbereiding achter de rug heeft voor de komende skeelerzomer.

In een tijd dat het geven van voordrachten zeer populair is in de bedrijf en sportwereld zou ik bij deze een oproep willen doen aan Herbert Dijkstra. Om hem namelijk te vragen of hij aub aan zo veel mogelijk TV-zenders, federaties en organisatoren in zo veel mogelijk verschillende landen eens wil tonen, leren welke mooie televisie men kan maken rond een inline skate evenement. Want schaatsen en skeeleren zijn broer en zus. Gaan hand in hand. Zijn beiden fantastisch spectaculaire en technisch hoogstaande sporten. De meeste beoefenaars van beide sporten ervaren dit. Het is dan ook een prachtige maar zeer moeilijke uitdaging voor de skeeler entourage & management om dit samen met de pers ook aan het brede publiek duidelijk te maken.