Na een tweede plaats tijdens het NK in Dronten wist Gary Hekman vandaag in Groningen wel te winnen. Irene Schouten was de beste bij de dames. Thom van Beek domineerde wederom in de Eerste Divisie.

Na het verloren NK in Dronten was het verdriet bij Hekman groot. Lang bij de pakken neerzitten gaat echter niet in de sportwereld en vanavond werd al weer de dertiende etappe in de KPN marathon cup verreden. De wedstrijd in Groningen werd al snel een zeer attractieve wedstrijd in de Top Divisie met vele uitlooppogingen. Uiteindelijk wisten elf rijders een ronde voorsprong te nemen op het peloton met daarbij de meeste sterke sprinters. In de tien finaleronden regende het aanvallen, maar de ijzersterke Hekman zorgde er toch voor dat alles in de finale weer bij elkaar kwam en de wedstrijd beslist zou worden in een sprint. In deze sprint bleek Hekman, zoals al vier keer eerder dit seizoen, de snelste. Crispijn Ariëns werd tweede en Simon Schouten finishte als derde. Schouten werd echter na de wedstrijd gedeclasseerd waardoor Mart Bruggink de derde stek bezette. De afwezige Bob de Vries behoudt de leiding in het klassement.

Huisman weer aan de leiding
Schouten op hoogste trede! Huisman twee, Van der Wal drie

Schouten op hoogste trede! Huisman twee, Van der Wal drie

De dames zorgden net als de heren voor een attractieve wedstrijd. Tot twintig ronden voor het einde toen de sprinters al in stelling werden gebracht. Onder hen ook Mariska Huisman die in de tussensprints goede zaken had gedaan voor het klassement. In de onvermijdelijke massasprint leek Huisman lange tijd de beste papieren te hebben, maar de rappe Schouten passeerde Huisman in de laatste meters en pakte de zege. Huisman werd tweede en Foske Tamar van der Wal finishte in haar kampioenspak als derde. Door haar tweede plaats nam Mariska Huisman het leiderspak weer over van Janneke Ensing. Ensing werd vierde.

 

Van Beek niet te stoppen

 

ThomvanBeek

Thom van Beek Souverein naar zege

De strijd in de Eerste Divisie was weer ouderwets genieten. Er werd hard gekoerst en in de kopgroepen vol gereden. Toch steekt er een man met kop en schouders bovenuit. Thom van Beek. De man in het oranje leiderspak springt naar kopgroepen toe met het grootste gemak, rijdt eigenhandig gaten dicht en laat in de massasprint iedereen met ogenschijnlijk gemak achter zich. In Groningen was dat zeker niet anders. Wim Dillen op plaats twee en Luc ter Haar op plaats drie wisten hem op gepaste afstand te volgen naar het podium. Door ook veel punten te behalen in de tussensprints en de overwinning in de wedstrijd kan het eindklassement de sterke Van Beek normaliter niet meer ontgaan.

Uitslagen