Gary Hekman en Arjan Stroetinga starten morgen tijdens het NK marathon in Dronten als topfavorieten. Beide marathonrijders wonnen drie kunstijswedstrijden dit seizoen.

Gary en StroetMet elk drie zeges starten sprinters Stroetinga en Hekman morgen als topfavorieten in Dronten. Hekman boekte naast zijn zeges op kunstijs ook nog een zege op het ijs van Flevonice. Beide sprinters maken deel uit van de twee sterkste ploegen in het peloton van dit voorseizoen.

Stroetinga won al viermaal de nationale titel op kunstijs en zal daar in Dronten graag een vijfde aan toe willen voegen. De snelle sprinter kent in Hekman echter een geduchte tegenstander en in de rechtstreekse confrontaties die er dit seizoen geweest zijn was Hekman vaker de snelste. Op papier heeft Stroetinga echter wel een betere ploeg. Met mannen als Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Ingmar Berga zal Stroetinga de ideale sprintrein kunnen vormen in de finale en zijn er ook tal van andere mogelijkheden in de wedstrijd. Bergsma, De Vries en zeker ook Berga zullen zelf ook graag willen winnen. Berga verdedigd in Dronten bovendien zijn nationale titel en won de laatste cupwedstrijd in Enschede.

De ploeg van Van Werven is dit seizoen bijzonder sterk gebleken als collectief. Iedereen kent zijn plaats en dat leverde de ploeg dit seizoen al vijf zeges op en meerdere podiumplaatsen. Hekman kan rekenen op de volle steun van zijn ploeg en heeft met Jan Maarten Heideman iemand die weet wat het is om Nederlands kampioen op kunstijs te worden. Heideman was driemaal de beste en kan bovendien zelf ook nog altijd een belangrijke rol spelen voor de winst op dit NK. De ploeg zal tijdens het kampioenschap Geert Plender moeten missen. De adjudant van Hekman in de sprint maakt een sterk seizoen door en won al een wedstrijd. Plender rijdt niet tijdens het NK omdat hij nog niet is hersteld van een flinke griep enkele weken terug.

Vol op de aanval

ProS-FrankAlle andere ploegen zullen tijdens dit NK liever geen massasprint willen en zullen dan ook vol op de aanval moeten gokken. Frank Vreugdenhil is met al twee overwinningen dit seizoen dan ook een belangrijke outsider voor de titel. Vreugdenhil mist maar zelden een kopgroep en weet als geen ander een finale naar zijn hand te zetten. De schaatser uit Groningen beschikt met o.a. Simon Schouten en Bart Mol over sterke ploeggenoten bij Team Primagaz/Telstar die ook zeker de aanval niet zullen schuwen.

Jouke Hoogeveen en zijn A-ware/Fonterra-formatie zullen net als Team Primagaz/Telstar de aanval kiezen, maar beschikken met Cripijn Ariens en Rob Hadders ook over sterke en snelle mannen. Ariens liet in Enschede zien in goede vorm te verkeren. Hij won de wedstrijd, maar werd later gedeclasseerd.  Hoogeveen werd vorig jaar derde op het NK en won al eens een wedstrijd in Dronten. De baan zal hem dus zeker liggen.

Hoewel Christijn Groeneveld dit seizoen nog niet veel wedstrijden reed behoort de TVM-rijder morgen toch tot de favorieten. Groeneveld won vorig jaar o.a. de cup op kunstijs en beschikt over een vlijmscherpe sprint.

De Top-divisie start morgen om 16:00. De wedstrijd wordt voorafgegaan met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de dood van Sjoerd Huisman. De ploeggenoten van Huisman zullen in de loze ronde op kop rijden. De wedstrijd is Live te volgen bij de NOS.