Jan Maarten Heideman heeft vandaag bij Flevonice in Biddinghuizen de naar hem genoemde prijs overhandigt aan marathonschaatser Thom van Beek. De prijs is bestemd voor de marathonschaatser met de meeste progressie. Het is de eerste keer dat een schaatser uit de eerste divisie deze nu drie jaar bestaande Jan Maarten Heideman Prijs ontvangt.  Van Beek won met een grote voorsprong in punten.

Simon Schouten was de eerste winnaar van de prijs. Vorig seizoen ging deze eer naar Pim Cazemier. Van Beek hield er aanvankelijk geen rekening mee dat hij er ook voor in aanmerking kon komen. De prijs heeft hij ook niet te danken aan zijn vele zeges dit seizoen in  de eerste divisie en het binnenhalen van de KPN Marathon Cup. Alleen in wedstrijden waaraan ook topdivisieschaatsers deelnemen zijn punten te verdienen. Van Beek, die nu uitkomt voor het team Groenehartsport.nl en die voor het team Van Werven komend seizoen start in de topdivisie, sloeg zijn slag in de gemengde wedstrijd in Rotterdam. Die won hij. Op de Weissensee breidde hij op natuurijs zijn voorsprong verder uit.

De prijs bestaat uit een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde luxe legpenning en een bedrag aan geld. Het schaatsblog Hendrick Avercamp (www.avercamp.blogspot.nl), waar ook informatie is te vinden over de prijs en de stand hierbij, heeft een videoportret gepubliceerd van de winnaar.