Jordy Harink werd zondag Nederlands Kampioen op de marathon in Arnhem. De Nederlands kampioenen bij de senioren plaatsen zich rechtstreeks voor het EK marathon, zo ook Harink. Toch laat hij de kampioenschappen in Portugal aan zich voorbij gaan.  

Niet Ingmar Berga, Crispijn Ariëns of titelverdediger Gary Hekman werd Nederlands kampioen marathon, maar Jordy Harink. Een grote verrassing, ook voor Harink zelf. Met zijn titel plaatst de skeeleraar en marathonschaatser zich rechtstreeks voor het EK marathon, maar voor deze titelstrijd in het Portugese Lagos meldde hij zich gisteren af bij bondscoach Frank Fiers. “We staan dan met de schaatsploeg op het zomerijs en daar gaat mijn voorkeur nu naar uit.” Een moeilijke beslissing voor de schaatser uit de ploeg van Bouw & Techniek. “Het is absoluut niet zo dat ik niet heel graag het EK wil rijden, en het geen mooie wedstrijd vind, maar ik ben met Jeroen de Vries (trainer) een weg ingeslagen en daar ga ik nu vol voor.”

Nieuwe route

Vorig jaar kende Harink naar eigen zeggen een matig seizoen waar het niet draaide, zeker niet op de baan. Zijn ploeg Lasaulec stopte en bij de sterke ploeg van Bouw & techniek kreeg Harink de kans om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Harink gaat er dan ook vol voor. “Vorig seizoen deed ik eigenlijk van alles, trainen met de schaatsploeg, skeelerwedstrijden rijden en ook nog wedstrijden op de fiets. In het seizoen bleek dat voor mij niet de juiste weg, want het draaide niet. Ik heb met Jeroen een duidelijk plan gemaakt voor deze zomer en daarin wil ik mij vooral focussen om een betere schaatser te worden. Ik heb dan ook het zomerijs nodig en houd mij aan de ingeslagen weg. Geen EK Skeeleren, hoe spijtig ik dat ook vind.”

Wie voor Nederland wel naar Portugal worden gestuurd voor de marathon leest u later vandaag op ProSkating.nl.