Ivan Skobrev, Havard Bokko en Sverre Lunde Pedersen zullen niet in actie komen op de Olympische tien kilometer. Het drietal wil zich focussen op de ploegenachtervolging.

Met verbazing heeft de schaatswereld kennisgenomen van de afzeggingen van de twee Noren en de Rus. Op twitter hebben de meeste Nederlandse schaatskenners geen goed woord over voor het afmelden van de drie grote schaatsnamen. “In plaats van strijden voor je kansen geven ze nu al op voordat ze zijn begonnen”, is een veel genoemde conclusie.

De twee Noren en de Rus zien geen kansen om zich op het podium te rijden op de tien kilometer. Een correcte gedachte waarschijnlijk, want de Nederlanders domineren op deze afstand het hele seizoen en eigenlijk al vele jaren. Waar de Nederlanders elkaar opstuwen tot een hoog niveau laten de buitelanders de tien kilometer steeds vaker links liggen en leggen hun prioriteiten elders. Door de energie te sparen om geen tien kilometer te rijden hoopt het drietal een kans te maken op het podium, en wellicht zelfs winst, op de ploegenachtervolging.

Vooral het afzeggen van Skobrev komt als een verrassing. De Rus kent tot nu toe een matige Spelen, maar veroverde vier jaar geleden op deze afstand wel Olympisch zilver. De Duitser Moritz Geisreiter, de Amerikaan Patrick Meek en de Pool Sebastian Druszkiewicz nemen de vrijgekomen startplekken in.