Stefan Groothuis is het Nederlands kampioenschap sprint erg goed begonnen. De control-rijder won de vijfhonderd meter in een tijd van 35,09. Kjeld Nuis kwam ten val.
 
Stefan Groothuis lijkt nu al zeker van zijn vijfde nationale titel sprint. Na de eerste afstand is dat erg voorbarig, maar niemand lijkt hem te kunnen bedreigen. Zeker met nog tweemaal een duizend meter voor de boeg. Jesper Hospes wist op de eerste vijfhonderd meter het dichtst in de buurt te blijven van Groothuis. In een rechtstreeks duel met ploeggenoot Otterspeer(derde) reed Hospes naar 35,22. Otterspeer reed een seconde langzamer.
 
Voor Control-rijders Ronald Mulder en Jan Smeekens verliep de eerste vijfhonderd meter niet goed. Het duo, dat het vooral moet hebben van de kortste sprintafstand, stond zelfs niet eens op het podium en lijken daarmee kansloos voor het eindklassement. Smeekens kwam tot 35,31. Ronald Mulder reed 35,34.
 
Sjoerd de Vries van iSkate legde met 35,38 een zeer goede basis voor de rest van het toernooi. De Fries is normaal gesproken beter op de duizend meter dan op de vijfhonderd meter. Ook Control-rijder Pim Schipper reed een erg sterke rit. Met een volle ronde van 25,3 kwam Schipper tot een persoonlijk record van 35,51.
 
Kjeld Nuis van Control kwam in zijn rit tegen Stefan Groothuis zwaar ten val in de laatste bocht. Nuis leek in de benen te blijven, maar viel uiteindelijk toch. Voor de duizend meter specialist is het toernooi dus nu al voorbij.