Stefan Groothuis is vanavond wereldkampioen sprint geworden. De afsluitende 1000 meter won hij in een nieuw Nederlands record, waarmee hij de concurrentie achter zich liet.
 
Groothuis kwam als eerste van de kanshebbers op de titel aan de start. Zijn race verliep meer dan goed en in een nieuw Nederlands record van 1.06.96 zette hij de toon.
Alle concurrenten na hem beten zich vervolgens stuk op de toptijd van Groothuis.
 
Davis kwam nog het dichtst in de buurt met1.07.11, maar door zijn tiende positie in het klassement vormde hij geen gevaar meer. Het brons op de kilometer ging naar Sjoerd de Vries in 1.07.72, die zich hiermee revancheerde op zijn teleurstellende dag gisteren.
 
De Koreanen Kyou-Hyuk Lee en Tae-Bum Mo, tot dan toe de nummers een en twee, kwamen in de laatste rit niet in de buurt van de tijd van Groothuis, waarmee de Nederlander de titel pakte. Lee werd tweede in de eindrangschikking en Mo derde.
 
De Vries is door zijn goede laatste afstand opgeschoven naar de 16e plaats. Otterspeer werd met 1.08.08 achtste op de 1000 meter en zevende in het klassement. Pim Schipper werd elfde op de afsluitende afstand in 1.08.31 en 18e in het eindklassement.
Hiermee is Nederland ook zeker van vier startbewijzen voor het WK sprint volgend jaar in Salt Lake City.
 
Uitslag