Stefan Groothuis is in Sotsji Olympisch kampioen geworden op de duizend meter. De Nederlander versloeg Denny Morrison en de Michel Mulder.

Het succes voor de Nederlandse schaatsploeg kan maar niet op. Na Sven Kramer en Michel Mulder heeft vandaag Stefan Groothuis de derde mannenafstand op de Spelen gewonnen. Groothuis reed een perfecte race en noteerde uiteindelijk een tijd van 1.08,39. De kracht van de rit van Groothuis zat hem vooral in een complete race. De opening was goed en de twee volle ronden erg sterk. Voor Groothuis een fantastische prestatie die hij behaalde na enkele lastige jaren.

Na Groothuis stonden er nog vier ritten op de duizend meter op het programma. De rit tussen Michel Mulder en Denny Morrison was voor Groothuis bijzonder spannend. De verrassende Canadees redde het net niet en reed slechts vier honderdsten langzamer dan Groothuis. Mulder moest het na een sterke eerste zeshonderdmeter toch in de laatste rond afleggen tegen zijn opponent. Mulder zijn tijd van 1.08,74 bleek uiteindelijk toch genoeg voor het brons en zijn tweede medaille van de Spelen.

Koen Verweij reed in zijn race tegen de torenhoge favoriet op het oog een goede race. De Nederlander won zelfs van Davis, maar zag na de finish dat hij ‘pas’ de zesde tijd had gerealiseerd. In de laatste rit wist regerend wereldkampioen Denis Kuzin ook niet te imponeren en reed een tijd die niet sterk genoeg was voor het podium.

Mark Tuitert kwam als eerste Nederlander aan de start en reed de snelste tijd voor de dweil. Zijn tijd van 1.09,29 was uiteindelijk goed voor de tiende plaats.