De KPN Grand Prix voor de marathonschaatsers staan dit seizoen niet onder een gelukkig gesternte. Nadat een week geleden de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee werd afgelast wegens overvloedige sneeuwval, is voor komende zondag de Grand Prix op Flevonice eveneens afgelast. De oorzaak is een combinatie van overvloedige regenval en te hoge temperaturen.

Op Flevonice, de drie kilometer lange ijsbaan in de Flevopolder, zou zondag de derde wedstrijd van de KPN Grand Prix worden verreden. Voor de dames stond er zestig kilometer op het programma, voor de heren tachtig. Het peloton wacht echter andermaal een vrij weekeinde. De baan van Flevonice is momenteel namelijk niet goed berijdbaar.

,,Er is de afgelopen dagen bijzonder veel regen gevallen, terwijl ook de temperaturen nog eens veel te hoog zijn’’, stelt Teun Breedijk, scheidend disciplinemanager marathon van de KNSB. ,,Dat heeft tot gevolg dat er niet alleen veel water op het ijs ligt, maar dat die ijsvloer ook behoorlijk dun is geworden. De metalen randen aan de zijkant komen er inmiddels bovenuit. Dan is het niet verantwoord te rijden.’’

De eerstvolgende wedstrijd in de KPN Grand Prix wordt daardoor die van volgende week op het natuurijs van het Runnmeer in het Zweedse Falun. Carla Zielman en Gary Hekman verdedigen daar hun leiderstruien. Zij wonnen op de Weissensee de AKM.

De races op Flevonice worden echter verplaatst naar een later tijdstip, namelijk zondag 23 februari. Dan gelden dezelfde tijdstippen en afstanden. De dames starten om 8.30 uur voor een wedstrijd over 60 kilometer, de heren beginnen om 10.30 uur aan hun race over 80 kilometer. Deze wedstrijd geldt dan ook meteen als finale van de KPN Grand Prix.