Gerrie van Lingen stipte in zijn dagboek aan dat hij niet ontbijt. Dat lijkt misschien gek voor een topsporter, want wie veel energie verbruikt, moet goed eten. En leerden wij niet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Maar Gerrie leeft volgens de methode ‘intermittent fasting’ en legt graag aan de nieuwsgierige lezer uit, wat dat precies inhoudt.

*Gerrie van Lingen vertelt hier over zijn eigen ervaringen. Mocht je na het lezen hiervan ook geïnteresseerd zijn in intermittent fasting, ga dan niet zelf aan de slag, maar vraag hulp van een diëtist of een voedingsdeskundige.

“Het basisprincipe van intermittent fasting, vasten met tussenpozen, zoals ik het doe, is eigenlijk dat je vanaf acht uur ‘s avonds tot aan twaalf uur ‘s middags niks eet of drinkt waar calorieën in zitten,” legt Gerrie uit. “Dit gedeelte heet de vastperiode. Vervolgens heb je in de periode van twaalf uur ‘s middags tot acht uur ‘s avonds de tijd om je dagelijkse behoefte aan calorieën te nuttigen. Zelf varieer ik een beetje met de tijden, in verband met trainingen of wedstrijden. de ene dag vast ik een aantal uren langer soms iets korter. In de vastperiode drink ik dus alleen maar water en zwarte koffie (thee mag uiteraard ook). De koffie maakt het vasten echt een heel stuk gemakkelijker omdat het je energie geeft en je hongergevoel onderdrukt. Zelf heb ik nooit honger of wat dan ook over de gehele dag.

De reden dat ik deze manier van leven toepas is om het feit dat ik in de eetperiode twee supergrote maaltijden kan nuttigen die dus compleet verzadigend zijn en er toch voor zorgen dat ik kan afvallen. Ook is het heel prettig tijdens feestdagen of in een periode waar je veel verjaardagen hebt. Dan kun je zonder schuld gevoel lekker eten zonder erbij na te denken dat je onnodig aankomt. Het is dus niet wat de meeste mensen denken dat je het ontbijt overslaat en dus een heel stuk minder eet. Nee, je stelt je ontbijt als het ware uit en je eet wat je normaal gesproken zou eten in een kleiner tijdsbestek. Maar er zijn zoveel meer voordelen aan intermittent fasting dan alleen een prettige leefstijl. Te veel om in dit artikel op te noemen. mochten er mensen meer over willen weten dan mogen ze mij er gerust over benaderen. Ook zou ik adviseren voor degenen die geïnteresseerd zijn om een keer gedetailleerde informatie op te zoeken. Maar pas op, er staan ook heel veel slechte artikelen op internet die je dus eigenlijk op het verkeerde been zetten wat betreft intermittent fasting.”