De KNSB is er deze winter niet in geslaagd om een sponsor te vinden voor de skeelersport. KPN zal de sport niet langer steunen en dat heeft enkele consequenties voor de sport.

In het nieuwe contract dat KPN sloot met de KNSB is meer en meer de nadruk komen te liggen op het langebaanschaatsen. Deze winter vonden natuurlijk de Olympische Spelen plaats en daar ging alle aandacht naar uit. De skeelertak onder de KNSB was ondertussen hard op zoek naar een sponsor voor de skeelersport. Gesprekken zijn er wel geweest, een sponsor is niet gevonden. Ook sporten als shorttrack en marathonschaatsen hadden hier mee te maken. Shorttrack vond een partner met Randstad en Unox investeerde meer in het marathonschaatsen. De skeelersport staat echter met lege handen.

Consequenties

Het gebrek aan een sponsor zal enkele consequenties hebben, weet ook Arjan Smit, topsportcoördinator Inline Skaten bij de KNSB. Smit” “Men zal merken dat de wedstrijden soberder zullen zijn,  want we moeten het nu eenmaal met minder middelen doen. Bij de landelijke marathons is het ploegenstelsel weer afgeschaft, inschrijven als ploeg is dus niet meer nodig. Er is dus ook geen prijzengeld meer per ploeg. Standaard zullen er ook geen premiesprints meer zijn, of de plaatselijke organisatie moet deze beschikbaar stellen. Wel zijn er dagprijzen en is er natuurlijk een eindklassement.”

De schouders er onder

Ex-topskeeleraar Smit weet als geen ander dat de situatie niet optimaal is, maar wil de rijders ook vooral meegeven dat de rijders en de KNSB samen de sport weer uit het dal moeten trekken. “We hebben nu zeven mooie cupwedstrijden staan, goede locaties voor de Nederlandse kampioenschappen en enkele mooie open wedstrijden en dan moet ik zeker alle andere wedstrijden niet vergeten. Vorig jaar viel de deelname aan de landelijke wedstrijden soms erg tegen, dat is niet leuk voor de rijders, maar zeker ook niet voor de organisaties en sponsoren. Ik hoop dat de rijders dat beseffen en niet zomaar wedstrijden overslaan. Willen we de sport verkopen en laten zien hoe spectaculair deze sport is, dan moeten we er met z’n allen keihard voor knokken.”

Op de website van de KNSB staan de wedstrijdreglementen. Ook staan op de website van de KNSB o.a. de selectiecriteria voor de Nederlandse kampioenschappen baan.