Marathonschaatsers kunnen op dit moment maar aan een ding denken. De Elfstedentocht. Vele schaatsers nemen het zekere voor het onzeker en begeven zich al richting leeuwarden.
 
Meteen na de Alternatieve, wel of niet uitgereden, zijn veel marathonschaatsers al huiswaarts gekeerd. Allen met hoge koorts en een hoog verwachtingspatroon. Toen de schaatsers twee weken geleden vertrokken naar Oostenrijk vroor het nog niet eens, nu ineens ligt er een dik pak ijs op elk meertje of rivier. Maandag staan de eerste serieuze wedstrijden op het programma en op dinsdag komt het marathon peloton in actie voor de eerste semi-klassieker van het jaar. Iedereen zit echter al met zijn gedachten bij een andere, veel belangrijke wedstrijd.
Zo ook Jorrit Bergsma, die eigenlijk komend weekend in Hamar een vijf kilometer moet rijden. “Dit is prachtig” zegt hij op Omroep Friesland vanaf de Bonkevaart. “Het kriebelt enorm, dit is waar we het allemaal voor doen. Al Hij komt dan zijn de wedstrijden van de komende dagen mooie trainingswedstrijden voor het ‘echte’ werk”. Bergsma is overigens niet de enige marathonschaatser op de Friese wateren. O.a. de ploegen van Van Werven en Radson-Jinstal verkennen inmiddels grote delen op de schaats.  Wanneer?
Wanneer De Tocht komt en of Hij komt is niet duidelijk. Vanmorgen sprak de Vereniging  De Friesche Elfsteden zijn zorgen uit over een aantal trajecten. Onder andere het Slotermeer is een lastig punt. Woensdag komt De Vereniging weer bij elkaar, of er dan gesproken kan worden over een datum waarop de tocht verreden kan worden is onduidelijk.