Wie volgt Ivan Skobrev op als Europees Kampioen allround? En kan Martina Sablikova haar derde Europese titel op rij binnenhalen in Boedapest? Vragen waarop dit weekend zeker de antwoorden komen.
 
Inmiddels zijn alle landen neergestreken in het nostalgische Boedapest. Met de ijsbaan midden in de stad, historische gebouwen op de achtergrond en geen dak boven het hoofd zal het een ander toernooi worden dan de meeste schaatsers gewend zijn. Wie kan het best omgaan met de wisselende omstandigheden?
 
De generatie Nederlandse schaatsers in Boedapest is nauwelijks nog gewend aan schaatsen in de openlucht. Alle belangrijke wedstrijden in Nederland worden afgewerkt in Heerenveen en tijdens World Cup wedstrijden wordt zelden tot nooit meer een baan aangedaan in de buitenlucht. De vraag is dus vooral wie van de Nederlanders om kan gaan met een flinke windvlaag of een bui in de laatste ronde?
 
Kramer wil niks weten van een favorietenrol en dus bombardeerde zijn coach Kemkers de Noor Havard Bokko tot topfavoriet. Zeker na het afhaken van Ivan Skobrev. Niet heel vreemd, want de Noor is op dit moment misschien wel de beste allrounder. Bokko rijdt de beste sprint van alle allrounders en rijdt in tegenstelling tot zijn concurrenten nog wel vaak op een buitenbaan. Naast Bokko en alle Nederlanders is wellicht ook de Fransman Alexis Contin een gevaarlijke outsider voor het podium.
 
Ondanks haar imponerende erelijst is Ireen Wüst slechts eenmaal Europees kampioen allround geworden. Haar grootste concurrente Martina Sablikova werd al drie keer Europees kampioen en kan in Boedapest haar derde titel op rij binnenhalen. Claudia Pechstein, die in 1998 in Helsinki al Europees kampioene werd, is een gevaarlijke outsider voor het podium.
Historie Mannen Historie Vrouwen