Op de skeelerbaan van Wolvega wordt vandaag het Nederlands kampioenschap op de weg gehouden. Een NK weg op een baan, dat alleen al roept enkele vraagtekens. Mark Horsten, trainer bij RTC Noordwest en oud-skeeleraars is duidelijk. “Als je een NK weg organiseert doe het dan goed, maar niet zo, want dit is NK-onwaardig.”

“Niks ten nadele van de organisatie,” zegt Horsten meteen. “Maar een NK Weg hoort op een wegparcours, en niet op een baan. Op andere plekken liggen goede parcoursen, die wél wedstrijdwaardig zijn en voldoen aan de reglementen, ga daar dan heen of organiseer het niet.”

Bertus Dokter van de skeelerclub uit Heerde doet ook zijn beklag. “Dit is NK-onwaardig, moet je dat zien. Dit kan niet. Denk alleen al aan al die ouders die wielen moeten kopen voor de kinderen. Er gaat hier een setje per afstand doorheen.”

“Klagen is te gemakkelijk”

Arjan Smit, disciplinemanager bij de KNSB, snapt de discussie rond het parcours wel, maar is daarin duidelijk en verhelderend. “Nederlanders klagen graag en veel, dat houd je altijd. En ik snap het geklaag nu ook, want deze baan is niet ideaal. Ik had ook het liefst een rondje midden in het centrum van Wolvega met mooi asfalt en massa’s publiek, laat dat duidelijk zijn. Maar dat was niet mogelijk, hier wel. Dan maak je een keus en de keus is om het hier te doen en te roeien met de riemen die we hebben en met een club die het fantastisch organiseert.”

Smit gaat daarnaast verder. “Skeelervereniging Lindenoord maakt dit NK mede mogelijk. Ze organiseren het NK niet alleen hier op de baan in Wolvega, maar waren ook enorm veel betrokken bij het NK piste in Heerenveen. Iedereen wilde daar graag het NK, maar dat kon eigenlijk helemaal niet, want er is daar niemand die dat wil en kan organiseren. Er is geen club en wij hebben wel een vereniging nodig die de organisatie samen met ons oppakt. Daar ontbreekt het in onze sport vaak aan, organisaties die wedstrijden willen en kunnen organiseren. Natuurlijk ligt er genoeg asfalt in Nederland en zijn er ook genoeg mooie rondjes, maar als er niemand is die het kan organiseren houdt het op. Klagen is altijd gemakkelijk, maar het zou fijn zijn als mensen die klagen bij me komen en ook willen meewerken aan een oplossing, want alleen dan komen we verder in deze fantastische sport.”