Vandaag en morgen komen de marathonrijders tweemaal in actie. Vandaag wordt er gereden in Heerenveen en morgen in Biddinghuizen. Stroetinga en De Vries wonnen in het huidige marathonpeloton het vaakst.

Dries van Wijhe is de absolute koning van het Heerenveense ijs.  Van Wijhe won maar liefst veertien maal een wedstrijd op het kunstijs van Thialf. Arjan Stroetinga won van het huidige peloton het vaakst in Heerenveen. Stroetinga was al zesmaal de beste en wil daar vandaag natuurlijk graag zijn zevende zege aan toe voegen. Stroetinga werd eerder dit seizoen in Heerenveen tweede achter zijn ploeggenoot Bob de Vries. Ook Jan Kooiman won zesmaal in Heerenveen. Co Giling en Jos Pronk staan net voor hen. Met elk zeven keer de eerste plaats.

Bij de dames is het verschil groter tussen de veelwinnaars van nu en weleer. Atje Keulen-Deelstra kwam in haar schaatscarrière in Heerenveen tot vijftien zeges. Vijftien zeges op één baan is zowel bij de heren als bij de dames het hoogste aantal. Jan Maarten Heideman bracht dit aantal achter zijn naam op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Bij de dames reed Ineke Kooiman-van Homoet in Heerenveen met twaalf overwinningen ook voortreffelijk. Van de huidige generatie marathonschaatssters staat als hoogste genoteerd Elma de Vries met vier overwinningen.

Flevonice

Zondag trekt het peloton naar de lange openluchtijsbaan van Flevonice. Bij de mannen roept dit direct herinneringen op aan de onlangs overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman. Met vijf zeges heerste hij op de toen nog vijf kilometer lange baan. Gary Hekman en Rob Hadders volgen met drie gewonnen wedstrijden. Hekman was vier keer de snelste, maar vanwege het niet dragen van enkelbeschermers werd hij één keer uit  de uitslag gehaald en wees de jury die keer Hadders aan als winnaar.

Mariska Huisman heeft op Flevonice het record  bij de dames. Ook zij won er vijf keer. Daniëlle Lissenberg-Bekkering boekte er drie zeges.

Bron: Statistische boekwerkjes Foppe de Vries uit Buitenpost.