Sven Kramer heeft met groot verschil de Essent ISU World Cup in Astana gewonnen op de tien kilometer. In een tijd van 13.02,38 zette hij de concurrentie op grote achterstand en verzekerde zich van een goede startpositie tijdens de tien kilometer op de Olympische Spelen.

Sven Kramer hoefde zich vandaag niet bovenmatig in te spannen om de meest succesvolle Nederlander te worden in World Cup verband. Met zijn dertigste zege ging hij Rintje Ritsma voorbij. De dertigste zege zal voor Kramer niet de meest memorabele zijn, maar wel een belangrijke.  Kramer is nu zeker van een plaats in de laatste twee ritten tijdens de Olympische Spelen en kan op die manier zijn race beter afstemmen op zijn directe concurrenten. Zijn grootste concurrenten op de tien kilometer, Bob de Jong en Jorrit Bergsma, sloegen de wedstrijd in Astana over. Beide mannen verblijven momenteel in Tenerife om zich optimaal voor te bereiden op het OKT.

Als tweede finishte de Fransman Alexis Contin. De rijder uit de formatie van Jillert Anema kwam tot een tijd van 13,14,64. Derde werd de Duitser 13,18,73.

In de B-groep heersten de Nederlanders. Douwe de Vries, ploeggenoot van Kramer, won in een tijd van 13.05,58. Tweede werd Bob de Vries in 13.07,01. Robert Bovenhuis kwam tot de derde tijd met 13.12,75.

Uitslag B-groep Uitslag A-groep Klassement