Aanstaande zaterdag staat na het NK Baan en het NK Weg de derde Nederlandse titelstrijd van het jaar op de skeelerkalender. Voor veel skeeleraars het absolute hoogtepunt van het seizoen.
 
Voor de tweede maal in de skeelergeschiedenis wordt het Nederlands kampioenschap marathon afgewerkt in Staphorst. In 2001 behaalde Arjan Smit op zijn thuisparcours zijn derde nationale titel. Bij de dames ging de nationale titel naar Elma de Vries. Aanstaande zaterdag, op 2 juni, wordt het NK op precies het zelfde parcours verreden.
 
Wat wel anders is dan in 2010 is de finishstrook. Destijds in 2001 was de finishstrook, die ligt oploopt, zwaarder door ruwer afvalt. Nu is de oplopende strook echter glad en vliegt het peloton er omhoog.
 
Omstandigheden De weersomstandigheden aanstaande zaterdag zouden wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de einduitslag. Het afgelopen weekend kende Nederland nog prachtig weer maar voor aanstaande zaterdag staat regen voorspeld met een matige tot krachtige wind en slechts 14 graden. Een type rijder als Gary Hekman, al twee keer eerder nationaal kampioen, heeft in het verleden vaak aangetoond goed om te kunnen gaan met deze omstandigheden.
 
Favorieten Bij de dames wordt Manon Kamminga Nederlands kampioen, dat lijkt bijna wel zeker. Kamminga won dit seizoen al twee marathons met een ronde voorsprong op de rest van het veld en is een klasse apart.
 
Bij de mannen zijn wel meerdere kanshebbers met Crispijn Ariëns en Karlo Timmerman als topfavorieten. Ariëns is de regerend kampioen en won al de wedstrijd in Oldebroek. Bovendien won Ariëns tijdens het NK Baan in Haulerwijk tweemaal goud. Timmerman won de laatste marathon voor het NK in Beilen en lijkt dus goed in vorm. In zijn geboorteplaats gaat hij op jacht naar zijn eerste nationale titel op de marathon.