Tweedejaars A junior Willem Hoolwerf mag dit weekend zijn debuut maken bij de World Cup voor junioren in het Poolse Zakopane. Voor de 19-jarige Eemdijker een enorme opsteker na zijn stroeve seizoensstart.

Hij stopte met inline skaten om zich volledig te focussen op het langebaan schaatsen. Waar zijn neefje Evert succesvol is in de Eerste divisie van het marathon schaatsen kiest Willem voor een carrière op de langebaan. Het seizoen begon echter met een tegenvaller. “In september liep ik een gescheurde enkelband op in Inzell. Ik was bang dat mijn seizoen in het water zou gaan vallen.”

Gelukkig viel het mee voor Hoolwerf en mag hij komend weekend zijn debuut maken bij de World Cup in Zakopane. Opvallend: hij is de enige rijder buiten Jong Oranje. “Het was voor mijzelf wel een doel om World Cups te gaan rijden dit jaar, ik ben blij dat ik erbij zit. Ik voel me fit en kan het goed overbrengen op het ijs. De grote vorm is er nog niet, maar die wil ik later in het seizoen hebben.”

Echt verwachtingen van de wedstrijd in Zakopane heeft Hoolwerf niet. “Ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik ervan moet verwachten, het is helemaal nieuw voor mij. Ik hoop dat ik goed mee kan doen en in de buurt kan eindigen van de andere Nederlanders.”

Hoolwerf mag op alle afstanden van start maar verkiest de lange afstanden boven de sprintnummers. Vorig jaar pakte Hoolwerf als eerstejaars junior A een zilveren en een bronzen plak bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden voor junioren. Ook werd hij in 2010 en 2011 Nederlands kampioen marathon bij de junioren C en B. Afgelopen weekend werd hij nog vijfde bij de Eindhoven Trofee.

Naast Hoolwerf zijn bij de heren Kai Verbij, Patrick Roest, Arvin Wijsman en Thijs Roozen geselecteerd voor de World Cup in het Polen. Bij de dames mogen Sanneke de Neeling, Melissa Wijfje, Bente van den Berge en Jade van der Molen Nederland vertegenwoordigen.