Marathon Alkmaar in cijfers:

Vandaag schaatst het marathonpeloton weer in Alkmaar. Het peloton rijdt dan al weer haar tiende cupwedstrijd van het seizoen. Van het huidige peloton wonnen Elma de Vries (8) en Jan Maarten Heideman (7) de meeste wedstrijden in Alkmaar.

Alkmaar moet wel een favoriete baan zijn voor Elma de Vries. De Vries, overigens vandaag niet aan de start in Alkmaar. Zij is zich in Inzell aan het voorbereiden voor het OKT. Elma won in Alkmaar al acht wedstrijden. Ze gaat daarmee aan de leiding als het gaat om aantal overwinningen in Alkmaar samen met Jenita Hulzebosch-Smit en Atje Keulen-Deelstra. Op de  erelijst van de dames volgen Daniëlle Bekkering en Gretha Smit met zes eerste plaatsen. De dames rijden vandaag voor de 81e keer in Alkmaar.

Van de 98 wedstrijden op kunstijsbaan De Meent won Richard van Kempen er zeven. Even veel als Jan Maarten Heideman. Zij staan dan ook gedeeld eerste als het aankomt op aantal overwinningen.

Jan Kooiman (zes zeges) en Arnold Stam (vijf zeges) volgen hen. Onder de schaatsers die er vier keer de hoogste plaats op het podium beklommen (KC Boutiette, Yep Kramer, Miel Rozendaal en Jeroen de Vries) en drie keer (Lammert Huitema, Cedric Michaud en Robert Vunderink) zitten geen rijders die nu nog actief zijn, maar wel drie ploegleiders. In het rijtje van tien schaatsers met twee Alkmaarse zeges bevinden zich o.a. Jorrit Bergsma en Bob de Vries. 28 schaatsers kwamen er tot één overwinning. In dit rijtje komen de namen voor van Arjan Stroetinga en Bart de Vries.

Dit artikel is gebaseerd op de  gegevens van marathonstatisticus Foppe de Vries uit Buitenpost.