De 32-jarige sprinter van Team beslist.nl heeft besloten dat de 500 meter op het kwalificatietoernooi voor de Winterspelen van Sotsji vrijdag in Thialf zijn laatste wedstrijd is geweest. “Het is een pittige beslissing, maar ik voel dat ik het niet meer kan opbrengen nog een jaar alles opzij te zetten om de juiste weg te vinden.”

De Koning is een van de rijders van het eerste uur bij wat nu Team beslist.nl heet. Hij staat vooral bekend om zijn bloedsnelle opening. “Dat is ook een van de hoogtepunten, als ik terugblik. Dat ik iets speciaals heb gedaan door met 9,4 te openen. Je bent toch 17 jaar bezig de beste te worden, iets bijzonders te doen.” Andere hoogtepunten noemt Jacques zijn samenwerking met coaches Gerard van Velde en Johan de Wit, met wie hij WK sprints reed, en zijn Nederlands laaglandrecord van 34,90 in Hamar, in 2008. In 2011 stond Jacques de Koning twee keer op het podium tijdens World-Cupraces. Hij eindigde drie keer op het podium bij het NK sprint (2003 zilver, 2005 brons, 2008 zilver).

De laatste maanden speelde het idee om te stoppen als topschaatsers steeds vaker door zijn hoofd. “Het ging slecht, en op een gegeven moment houdt het op. Als topsporter wil je een plan kunnen volgen, moet je houvast hebben, en dat ging vaak mis bij mij. Ik vind het moeilijk te accepteren dat ik niet de juiste weg heb kunnen vinden.”

De Koning, geboren in het Noord-Hollandse Middelie en nu wonend in Meppel, stort zich op een nieuwe uitdaging: “Ik wil mijn vwo-diploma halen, daar heb ik nog een paar vakken voor nodig, en dan geneeskunde studeren. Maar eerst moet ik wennen aan het feit dat ik geen schaatser meer ben. Ik ben 17 jaar bezig geweest met sport, met fit zijn. Het is apart om dan te zeggen: daar stop ik mee.”

De komende maanden zal Jacques nog wel regelmatig meetrainen met Team beslist.nl. “En ik zal ook nog langs de baan te vinden zijn bij wedstrijden, ik houd nog steeds heel veel van schaatsen.”

Persbericht Beslist Facebook