Evenaart Danielle Lissenberg-Bekkering zaterdagavond in Groningen het record van negen marathonzeges op kunstijs in deze stad, dat op naam staat van de al lang geleden gestopte Atje Keulen-Deelstra? Dat is een interessante vraag voor de wedstrijd van de dames.

In de topdivisie is vooraf al duidelijk dat niemand het record van Jan Maarten Heideman van acht zeges in Groningen haalt. Drie jaar geleden boekte hij op het ijs van Kardinge  zijn 77e kunstijszege. Zijn eerste Groningse succes dateert al van 5 december 1998, toen hij de als Zwarte Piet geschminkte Amerikaan KC Boutiette, uit het team van Hulzebosch, na een paar vergeefse pogingen toch te snel af was. Vijfvoudig Nederlands kampioen Arjan Stroetinga staat in Groningen nog maar op vier zeges. Van de huidige rijders heeft niemand er vaker dan één keer gewonnen. Cedric Michaud won er zeven keer, Rien de Roon zes keer en Dries van Wijhe vijf keer.

Maar bij de dames kan Lissenberg dus de top van de erelijst bereiken. Met haar totaal aantal overwinningen op kunstijs streefde ze vorig jaar Keulen al voorbij. Ze  bracht het record op 62. Lissenberg won acht keer op haar ‘thuisbaan’ in Groningen (eenzelfde aantal scoorde ze in Eindhoven). In februari 2001 won ze er voor het eerst een landelijke marathonwedstrijd. Haar laatste zege hier dateert van 24 februari 2010. Jenita Hulzebosch-Smit en Gretha boekten in Groningen elk vijf zeges. Van de nu nog actieve schaatssters scoort na Lissenberg de kersverse Nederlands kampioen Foske Tamar van der Wal met vier zeges het best. Carla Ketellapper-Zielman won er twee keer. Andere dames moesten genoegen nemen met één zege: Carien Kleibeuker, Francesca Lollobrigida en Maria Sterk.

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan de statistische jaarboekjes voor het marathonschaatsen van Foppe de Vries uit Buitenpost.