Manon Kamminga, Elma de Vries en Irene Schouten hebben de gouden medaille gewonnen op het WK skeeleren. In de finale waren ze thuisland Italiƫ de baas. De junioren jongens snelden naar zilver.

Onder echte Nederlandse omstandigheden, regen, regen en nog eens regen, heeft de Nederlandse ploeg van Desly Hill optimaal gepresteerd. Met zes medailles waaronder twee gouden zal vrijdag 14 september de geschiedenisboeken in gaan als de beste skeelerdag ooit.

De dames aflossing met een ontketende Manon Kamminga plaatste zich eenvoudig voor de finale. In die finale ging alles goed. Irene Schouten en Elma de Vries zetten hun sprintster Manon Kaminga af achter de snelle Italiaanse Zanetti. Kamminga bleef in de laatste ronde rustig en vertrouwde op haar laatste rechte lijn. Met succes, want in de laatste meters passeerde ze de Italiaanse. Het goud voor de Nederlandse dames is de eerste ooit op een WK aflossing.

Bij de heren ging het ook goed, maar net niet optimaal. Michel mulder ging weliswaar als eerste de laatste ronde in, maar hij moest toch toezien hoe drie landen hem wisten te passeren. Niet heel gek natuurlijk met vijfmaal een 500 in de benen en een serie op de aflossing. Nederland werd nipt vierde. Belgiƫ met Bart Swings won het goud.
De junioren jongens wisten tenslotte ook voor succes te zorgen. Gerco van Beek, Luc ter Haar en Lars Scheenstra veroverden zilver. Bijna leek de lange Scheenstra met een verre spagaat nog het goud in de wacht te slepen, maar de Colombianen bleken te sterk.

Morgen staat alleen nog de marathon op het programma. Met zes medailles vandaag is Nederland opgeschoven naar de vierde plek op de medaillespiegel, een ongekende prestatie.