Wüst, Morrison, Lollobrigida en De Vries winnen op de eerste dag tijdens de Essent ISU World Cup finale in Heerenveen.

Op de vijftienhonderd meter bij de vrouwen sloeg Ireen Wüst een dubbelslag. De rijdster uit de ploeg van TVM won niet alleen de afstand, ze eiste ook het klassement in de World Cup voor zich op. In een tijd van 1,53,68 liet ze landgenote Van Beek achter zich. Van Beek steeg door haar tweede plaats in 1.,54,47 naar de tweede plaats in het klassement. Brittany Bowe, die voorafgaand aan de finale nog tweede stond in de ranking, zakte dankzij een vijfde plaats (1.56,56) naar plek drie in de eindstand. Yuliya Skokova voorkwam een Nederlands podium op de laatste 1500 meter van het Essent ISU World Cup-seizoen. De Russische deed 1.56,14 over haar race en bleef zo Marrit Leenstra (1.56,22) voor.

nuisMorrison de snelste

Op de duizend meter bij de heren reed de Canadees Denny Morrison als enige onder de 1 minuut en negen seconden. De specialist reed een tijd van 1.08,91. Shani Davis, de eindwinnaar van het klassement over duizend meter, werd tweede in 1.09,13. Kjeld Nuis werd in 1.09,25 derde. In het klassement werd Morrison tweede, Nuis derde.

Mass start

Bij de mass start sloegen Francesca Lollobriida en Bob de Vries een dubbelslag. Beide rijders wonnen in Heerenveen en mochten zich ook winnaar noemen van het klassement. Lollobrigida deed dat in de massasprint. De Vries pakte samen met Maarten Swings een ronde voorsprong en versloeg hem in de sprint.

Uitslagen