De Pool Zbigniew Brodka heeft de Olympische 1500 meter gewonnen. Het zilver gaat naar Koen Verweij, voor de Canadees Denny Morrison.

Vooraf waren er veel kanshebbers voor de medailles op deze afstand, het koningsnummer. Brodka kwam in het slotstuk in actie enĀ  reed een nieuw baanrecord in een tijd van 1.45.00. In de laatste rit kwam Koen Verweij in actie en kwam tot dezelfde tijd als Brodka. Na het raadplegen van de duizendsten, werd Brodka als winnaar uitgeroepen. Het verschil is slechts 0.003 seconden. Op de derde stek eindigde Denny Morrison die daarmee zijn tweede medaille van het toernooi behaalde in een tijd van 1.45.22.

In de ritten voor de dweil kwamen de eerste Nederlanders Jan Blokhuijsen en Stefan Groothuis in actie. Groothuis bleef tot aan de dweilpauze aan de leiding met een tijd van 1.46.08. Uiteindelijk betekende dit een twaalfde plaats voor Groothuis. Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, werd met 1.46.50 dertiende. Mark Tuitert kon zijn huzarenstukje van Vancouver 2010 niet herhalen. Hij reed in een goede race, grotendeels een kopie van zijn Olympische gouden race, naar 1.45.42 wat hem naar plaats vijf bracht.

Achter Morrison werd thuisrijder Denis Yuskov vierde, voor Mark Tuitert en Havard Bokko. De Amerikaanse favoriet voor eremetaal Shani Davis kwam met 1.45.98 niet verder dan de elfde tijd. Voor Polen betekent dit de eerste gouden schaatsmedaille op de Olympische Spelen.