Na negen jaar scheiden de wegen van Gerard Kemkers en Sven Kramer. “Ik wil wat nieuws. Ik ben 27 jaar en wil wat anders. Als ik het nu niet doe krijg ik daar spijt van”, aldus Kramer.

Na het bekendmaken van de persconferentie gonsde het van de geruchten. Zou Kramer stoppen? Is er iets met zijn gezondheid of heeft hij wellicht een nieuwe hoofdsponsor? Niets van dat alles. De wegen van Kramer en Kemkers scheiden na dit seizoen en dat komt eigenlijk niet eens als een grote verrassing. Zeker na het stoppen van hoofdsponsor TVM.

Kramer geeft aan een nieuwe weg in te willen slaan. Na negen jaar met veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten is hij klaar voor een nieuwe uitdaging. De Fries wil zich in de toekomst richten op de vijftienhonderd meter en vijf kilometer en natuurlijk het allrounden. Met welke coach en in welke omgeving hij dat zal gaan doen is vooralsnog onduidelijk. Wel zijn er gesprekken geweest met o.a. Jac Orie, de coach van Brandloyalty. Met coach Jillert Anema, die een goede band heeft met Kramer, is nog niet gesproken.

Hoe de toekomst er uit gaat zien is voor Kramer en Kemkers, maar ook voor de rest van de TVM-ploeg, nog altijd onduidelijk. Wellicht dat Kramer zelf een ploeg opzet, of zich aansluit bij een bestaande ploeg. Of hij dan ploeggenoten meeneemt is onzeker. Wat wel zeker is, is dat hij definitief afscheid neemt van Gerard Kemkers.