Regerend wereldkampioen schaatsen Bob de Jong heeft zijn arbitrage zaak tegen de KNSB verloren. Bob de Jong die uitkomt voor het BAM/Univé team voelde zich te kort gedaan omdat hij niet mag uitkomen voor het Langebaan Marathon team dat door de KNSB dit seizoen in het leven is geroepen.
 
De bedoeling van dit team is om langebaanschaatsers, wanneer ze dat willen, de mogelijkheid te bieden om een marathon te rijden in de hoogste divisie. Vlak voor het seizoen begon heeft de KNSB eenzijdig de regels aangescherpt. Langebaanschaatsers die rijden voor een team dat zowel uitkomt in de langebaan als bij de marathon werden opeens uitgesloten. Het BAM/Univé team is het enige team dat in beide disciplines uitkomt.
 
De arbiter motiveerde zijn uitspraak als volgt: “Op zich kan Bob de Jong worden gevolgd in zijn klacht dat jegens hem bepaalde verwachtingen zijn gewekt door verspreiding van de licentie van 16 juli 2012” (= de licentie die later dus is aangepast)  “Op haar beurt (=KNSB) kan zij worden gevolgd in haar redenering dat niet kan worden uitgesloten dat deelname van Bob de Jong aan het Team Langebaan het wedstrijdverloop op oneigenlijke wijze ten gunste van BAM/Univé marathonploeg zou kunnen beïnvloeden……”
 
“Het plotselinge veranderen van de licentie marathon treft alleen mij” zegt een zeer teleurgestelde Bob de Jong, om er aan toe te voegen: “Het voelt alsof ik beticht wordt van vals spel, zonder dat er ook maar één wedstrijd is gereden. En dat raakt mij diep. Ik rij mijn marathons om te trainen, om beter te worden in de langebaan. De laatste seizoenen hebben bewezen dat het me helpt op de 5 en 10 km. Mijn coach Jillert Anema richt daar zijn hele manier van trainen op. Nu anderen wel mogen rijden hebben zij een voordeel ten opzichte van mij. Ik beschouw dit als een rechtsongelijkheid maar er zit niets anders op dan mij bij deze uitspraak neer te leggen. Uiteraard ga ik wel op zoek naar andere mogelijkheden” aldus Bob de Jong.