Column Geert Kuiper:

De afgelopen tijd was nu niet bepaald erg fijn. Er werd hard duidelijk dat de economische crisis ook op sportgebied zijn sporen achter gaat laten. Achterom kijkend zijn de ‘gouden bergen’ een periodiek verschijnsel geweest waarvan we maar moeten afwachten of ze zich opnieuw aan de horizon zullen laten zien. Immers in de tijd van DSB en Spaarselect werd in miljoenen gedacht, waarbij de beste schaatsers goed waren voor een aantal keren de Balkenende norm. TVM ging indertijd niet mee met de allerhoogste bedragen, maar kon natuurlijk niet helemaal achterblijven, met Olympische kampioenen als Gerard van Velde en Jochem Uytdehaage in het team.

In een budget van een schaatsteam gaat het niet alleen om salarissen van schaatsers. Om bijvoorbeeld een team met een A-licentie te kunnen zijn moet er al een behoorlijk bedrag per schaatser worden betaald aan de KNSB. Je koopt als het ware de licentie. De KNSB gebruikt dat geld weer voor hun begroting, zodat een deel van het sponsorgeld weer voor de totale topsport beschikbaar komt. In ruil daarvoor wordt een A-licentie team volwaardig gesprekspartner in het beleid en niet onbelangrijk, de helft van de sponsorlogos op het nationale pak  mogen worden ingevuld (de andere helft is voor KPN, de nieuwe sponsor van de bond). Teams als APPM hebben die licentie niet en worden daardoor beschouwd als gewestelijke ploeg. Ze hebben dan niet de privileges van een merkenteam met een hogere status.

Verder is er een behoorlijk bedrag nodig om de trainingskampen en wedstrijden te bekostigen. Een totaal begroting bestaat dus uit meerdere kosten, salarissen, licenties, reis en verblijfskosten.  Voor trainingsbenodigdheden zijn er vaak co sponsors, maar ook dat kan nog een flinke kostenpost zijn.

Na Vancouver is er weer een nieuwe Olympisch cyclus begonnen. Er wordt veel gedacht in blokken van vier jaar. Het is het moment om nieuwe wegen in te slaan. Dit jaar is dat zeker aan de orde. Er stopte een groep schaatsers en voor een aantal volgt een nieuwe afweging. Ook de trainerscarrousel draaide op volle toeren. Diverse buitenlandse coaches stopten of zijn bereid om te zien naar een nieuwe baan. Diverse landen zoeken een nieuwe coach en een nieuwe lijn richting Sotsji en de Olympiade die daar plaats gaat vinden. Eerst vaak voor twee jaar en dan bij goede bevindingen nog eens twee erbij.

In Nederland gaat er veel veranderen. Niet al die veranderingen zijn zo positief. In het systeem met commerciële ploegen is er plaats voor in ieder geval vier goede merkenteam (met een A licentie). Daarnaast was het mooi om een te zien dat een aantal kleinere merkenteam het goed voor elkaar hadden. Al met al werden in deze setting een hele groep schaatsers professioneel begeleid onderdak gehouden. Het verdwijnen van VPZ en de problemen die Control ondervind bij het vinden van een ‘zware’ sponsor hebben deze situatie volledig veranderd. Hofmeier lijkt een goede partij, maar is een sponsor in opbouw. Het was een vreemde zet om het volledige team eruit te gooien inclusief tweede trainer Ron Neijman en vervolgens in te zetten op jonge allrounders. Nu de contouren voor komend seizoen zichtbaar worden lijkt het erop dat….. Control niet de gewenste begroting kan draaien en is inmiddels Simon Kuipers overgestapt naar TVM. Olympisch kampioen Mark Tuitert en de andere medaillewinnaars van dat team hebben een voor hun status zeer modaal inkomen.  VPZ is overgenomen door een andere zorgverzekeraar die niet verder gaat met sponsoring van het schaatsen. Daardoor staat een deel van de schaatsers en de technische staf op dit moment  met lege handen. Hofmeier heeft zoals gezegd de jeugd binnen en hoopt daarmee op termijn de toppers op allroundgebied binnen te hebben. Dit ging ten kostte van een aantal sprinttalenten alsmede van Jan Bos. De KNSB zal iets moeten doen voor de uit de boot gevallen schaatsers die wel de kwaliteit hebben om Nederland te vertegenwoordigen in buitenlandse wedstrijden.

Appm blijft ongeveer gelijk. Rhian Ket stapte over naar Hofmeier en Jacques de Koning kwam weer terug. Het TVM team is klaar voor het komend seizoen. Drie allround heren, Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Jan Blokhuijzen, twee sprint/ middenafstanders Simon Kuipers en Remco Olde Heuvel en twee dames allround Ireen Wust en Jorien Voorhuis. Naast Gerard Kemkers komt Bart Veldkamp als trainer. Voor mij persoonlijk hield die laatste zet in dat mijn oude baan niet verder ging om Bart ruimte te geven. Daardoor kwam ik in een positie terecht waar ik lang moest wachten op een nieuwe aanbieding. Met alle geluiden en geruchten die daarbij op gang kwamen werd het een vervelende periode. Want vanaf het evaluatiegesprek wat ik tijdens het WK allround had met de manager was er de intentie om mij in de technische staf een plaats te geven, alleen of het daadwerkelijk mogelijk zou zijn bleef in het midden. Nu is het toch tot een nieuw contract gekomen. Ik ga het komende jaar wat andere zaken rond het schaatsteam erbij doen en wat minder vaak mee met de trainingen. Er zullen echter ook momenten zijn in de winter dat het team een splitsing maakt en dat ik een deel van het team opvang De juiste taakomschrijving moet nog komen en daarover bericht ik jullie een volgende keer.