Raad Assen positief over extra 2,5 miljoen

De gemeenteraad in Assen reageert positief op de plannen om 2,5 miljoen extra beschikbaar te stellen. Hiermee wordt de vijf miljoen die de provincie bij zou dragen ontzien. De raad stemt donderdag 1 juni over de kwestie.

Waar de ijsbaan in Drenthe komt is na maanden van conflicten nog niet duidelijk. De Drentse hoofdstad heeft een begroting van 40 miljoen, Hoogeveen heeft aan 18,8 miljoen genoeg. De provincie wil geen voorkeur uitspreken en wil de plannen zo onafhankelijk mogelijk bekijken. En dat is tegen het zere been van Assen.

De gemeenteraad in Assen sprak donderdag over het nieuwe plan om niet af te wachten op een besluit van de provincie. Het verhaal in de raadszaal was duidelijk. Positief tegenover het plan om een eigen weg in te slaan en de raad uitte zich kritisch tegenover de provincie. “Wij zijn een voorstander van deze ontwikkeling. De aanzet die nu wordt gedaan is een goede stimulans voor Drenthe. De provincie kan de plannen van Assen en Hoogeveen niet vergelijken”, stelt Peter Sturing, raadslid ChristenUnie. “Het is een ambitieus, maar reëel plan dat de belangen van Drenthe dient”, aldus Luc Rengers, raadslid PvdA. D66 voegt toe dat zij geen voorstander zijn van twee ijsbanen.

Alle partijen waren het eens met het plan om vanuit de raad extra geld beschikbaar te stellen om een eigen weg in te slaan. GroenLinks was echter tegen. “Het is een fors prijskaartje. Wij zien liever investeringen in bredere sport. Wij zijn niet enthousiast over de bijdrage”, zegt Hans Marskamp, plaatsvervangend raadslid.

Investeerder

Naast de raad legt VolkerWessels/Koenen Bouw als investeerder en initiatiefnemer van het plan 2,5 miljoen bij. De begroting van het volledige plan van 40 miljoen is rond met de vijf miljoen die bij kan worden gedragen. De ijsbaan is niet het enige wat in Assen wat wordt gefinancierd. Daar komen een shorttrackhal, skihal met klimmuur, windmolen met uitkijktoren en een museum. “De gemeente is positief over het plan en wil daar 2,5 miljoen extra voor uitgeven. Wij hebben zoveel energie en moeite in het traject gestoken. Daarom hebben wij besloten om nu onze eigen weg te gaan”, zegt wethouder Albert Smit.

Het besluit van Assen kwam nadat de subsidieaanvraag is afgewezen. “De gaten in de begroting waren bij beide partijen nog te groot. De provincie heeft toen besloten dat er een nieuwe begroting en uitwerking van het plan moest komen”, stelt Kim de Vries van Provincie Drenthe. “Wij houden vast aan onze koers om de herziende subsidieaanvragen, die wij tot nu toe alleen van Hoogeveen hebben gekregen, te bekijken.”

Twee ijsbanen

De uitkomst voor Assen lijkt positief, terwijl de provincie zich buigt over de correcte subsidieaanvraag van Hoogeveen. De provincie sluit geen partijen uit en daardoor zijn twee ijsbanen in Drenthe dus mogelijk. “Dat vinden wij geen goed plan”, aldus Jan Steenbergen, wethouder in gemeente Hoogeveen. De provincie laat weten dat het besluit in Assen geen gevolgen heeft voor de herziening van de begroting van Hoogeveen.