Ingmar Berga heeft in Gouda de vierde wedstrijd om de Marathon Cup op zijn naam geschreven. Berga reed met Crispijn Ariëns vrijwel de gehele wedstrijd zo’n dertig seconden voor het peloton en was in de sprint nipt sneller dan zijn ploeggenoot. Bij de dames ging de winst naar Kelly Schouten, de beloftenwedstrijd werd gewonnen door Rico van Damme.

Bij de beloften was het Laurent Jansen die de eerste aanval plaatste. Hij reed een tijd lang alleen vooruit en kreeg toen gezelschap van Arno Kruims. Kevin Spronk en Edwin Korenberg zetten de achtervolging in, maar konden er niet bij komen. Wat Spronk en Korenberg niet lukte, lukte Rico van Damme wel. Na een lange jacht lukte het hen aan te sluiten bij de koplopers. Uiteindelijk ging Van Damme alleen op pad, met Marthijn Mulder in de achtervolging. De voorsprong van Van Damme was voldoende en zo soleerde hij naar de zege. Marthijn Mulder reed naar het zilver. Jansen en Kruims werden in de laatste meters verzwolgen door het peloton en in de sprint reed Sjors van der Meer naar plaats drie.

Voor Van der Meer was het de derde keer op rij dat hij derde werd op zijn thuisbaan in Gouda. “Het is wel een beetje toevallig ja, maar toch wel leuk,” lacht Van der Meer na de wedstrijd. “Het zat wel een beetje in mijn hoofd om te winnen, want die derde plek die heb je op een gegeven moment wel. Maar er waren er twee weg en ik kreeg het gat niet dicht in mijn eentje, dus toen liet ik me maar weer afzakken. Het was wel mooi, dat ik dan uiteindelijk de sprint van het peloton nog kon winnen. Podium rijden op je thuisbaan is mooi. Het is leuk om te kunnen laten zien dat je een beetje goed bezig bent. Mijn vrienden en bekenden komen hier kijken, dus dan is het leuk als je goed presteert. Volgend jaar hoop ik geen derde bij de beloften te worden, want ik vind het eigenlijk wel tijd worden om naar de A-rijders te gaan!”

Dames

Bij de dames veel pogingen tot het vormen van een kopgroep, maar de de dames gaven elkaar weinig ruimte. Het leverde een aantrekkelijke wedstrijd op, waarin alleen de allersterksten overbleven. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep van zeven, waar zich later nog een groepje van vijf bij aansloot. Door het hoge tempo wapperden er zoveel dames af, dat deze groep het peloton werd. Uit deze groep reed Kelly Schouten weg, maar ze werd terug gereden. De volgende aanval was van Elma de Vries, maar ook zij werd weer ingerekend. De tweede aanval van Schouten was wel succesvol. Ze sloeg in korte tijd een gat en de andere dames zagen haar niet meer terug. In de sprint om plaats twee was Manon Kamminga de sterkste. Bianca Roosenboom werd derde, Berber Vonk vierde.

“Ik had niet heel veel snelheid vandaag, dus moest ik het op deze manier proberen,” vertelt Schouten. “Ik dacht ‘als ik nu niet doorskeeler, dan sprint ik straks niet mee voor het podium’, dus daarom reed ik door. De wedstrijden zijn leuk dit seizoen, iedereen rijdt mee, dat maakt het mooi. Er zijn een aantal dames in het peloton die het niet van de sprint moeten hebben, dus dan moet je wel aanvallen. Vroeger waren er misschien meer dames die het op een sprint aan konden laten komen, maar nu is het meer aanvallend. We hebben nu ook vier wedstrijden met vier verschillende winnaars, dat maakt het spannend.”

Heren

Bij de heren ontstond er vroeg in de wedstrijd een kopgroep, bestaande uit Ingmar Berga, Crispijn Ariëns en Jordy Harink. Harink kon het tempo uiteindelijk niet volgen en zakte terug in het peloton. Het peloton zag de twee koplopers vervolgens niet meer terug. De ploeggenoten bij Okay Fashion&Jeans maakten er in de laatste meters nog een mooi sprintje van, waarbij Berga aan het langste eind trok. Luc ter Haar won de pelotonsprint om plaats drie.

Proskating - Gouda-2

Foto: Hidde Muije

“Crispijn en ik zijn allebei heel goed dit seizoen. We gunnen het elkaar en werken goed samen, Dan zie je dat er mooie resultaten komen. We willen ook een mooie wedstrijd maken voor het publiek, wat dat betreft hadden we er misschien beter iets later vandoor kunnen gaan. Het was eigenlijk redelijk saai zo,” grinnikt Berga na de huldiging. “De rest van de ploeg draait ook lekker, we zijn het hele seizoen al goed. We zijn mooi op dreef. Het parcours in Gouda is zwaar, wil je vooruit blijven. Je moet wel redelijk doorgassen, je hebt nergens een beetje ontspanning vanwege al die bochten. Dan is het helemaal mooi als je met twee man wegblijft.”

De ploeg van Okay Fashion&Jeans is dit seizoen afgetekend het sterkst. Alle overwinningen dit seizoen gingen naar Ariëns (Oldebroek, Zeist) of Berga (Steenwijk, Gouda). “Het blijft gewoon jammer dat niet alle topskeeleraars komen opdagen voor de wedstrijden. Met zo weinig man is het moeilijk om een aantrekkelijke koers te maken. Voor de sport zou het mooier zijn als bijvoorbeeld Gary Hekman en Rick Smit ook weer mee zouden doen, dan wordt de strijd ook weer mooier. Bovendien denk ik dat wij het aan de organisatie verplicht zijn om het skeeleren mooi te houden.”

Uitslagen