De ploegen van Jillert Anema zullen niet aan de start verschijnen tijdens de tweedaagse vrijdag en zaterdag in Heerenveen. "De zware wedstrijden passen niet in het schema", aldus de succesvolle trainer.
 
“Een geweldig initiatief”, noemt Anema de spectaculaire wedstrijden vandaag en morgen in Thialf. Zijn ploeg doet echter niet mee. Het past simpelweg niet in het schema. Voor de meeste marathonploegen is het seizoen na dit weekend voorbij, de schaatsen kunnen in het vet en de rustperiode kan beginnen. Bij de ploeg van BAM begint het seizoen echter opnieuw. Na een trainingskamp vorige week in Erfurt moeten er volgende week tijdens de World Cup in Heerenveen startbewijzen verdiend worden voor het WK Afstanden. “Dat is erg belangrijk voor onze ploeg”, legt Anema uit.
Anema heeft wel getracht met de KNSB te overleggen over een ander soort programma tijdens de tweedaagse, maar volgens de trainer/coach wilde de KNSB hier niets van weten. “Het programma met zes wedstrijden over vaak 50 ronden is gewoon te zwaar voor ons. We hebben vier jongens van onze ploeg aan de start volgende week tijdens de World Cup in Heerenveen en als je dit weekend vol gaat rijden ben je volgende week minder. Dat willen we niet. Daarnaast is Willem Hut ook geblesseerd en dus kunnen we geen ploeg vormen”.
Ook Renault doet niet mee. Anema: “Robert Bovenhuis is helemaal op na een zwaar seizoen en Rob Busser is gestopt. Met alleen Rick Smit kunnen we niet een ploeg vormen.”
De tweedaagse begint vanavond om 19:00 in Thialf Heerenveen.