Ronald Mulder heeft de eerste vijfhonderd meter gewonnen tijdens het OKT in Heerenveen. Mulder deed dat bovendien in een nieuw baanrecord.

Het niveau van de vijfhonderd meter tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi is bijzonder hoog. In een tijd van 34,59 reed Ronald Mulder naar een nieuw baanrecord. Ronald Mulder pakte dat record af van zijn broer Michel. Tweede op de vijfhonderd meter werd Jan Smeekens in 34,73. Michel Mulder zat daar vlak achter met 34,75.

De rit tussen Michel Mulder en Jan Smeekens was bijzonder spannend. Mulder leek de rit te winnen, maar had een slechte laatste bocht en zag Smeekens in de laatste honderd meter passeren. Beide mannen staan nu tweede en derde.

Jesper Hospes staat momenteel vierde met 35,05. De Fries reed zijn snelste tijd ooit in Heerenveen, maar moet toezien hoe de eerste drie sprinters ver voor hem staan en het gat lijkt nu al onoverbrugbaar. Kjeld Nuis staat vijfde in 35,19.

Sjoerd de Vries maakte in zijn rit indruk. De rijder uit de ploeg van Beslist.nl, toch meer een man van de duizend meter en vijftienhonderd meter, noteerde een tijd van 35,29 en stond lange tijd aan de leiding. Hein Otterspeer was nipt langzamer met 35,32 en zal in zijn tweede omloop veel moeten verbeteren om zich nog te kwalificeren.

Uitslag