Thea Jorna met Liga richting Sotsji deel 6: De Spelen

Thea Jorna is fysiotherapeute bij de Liga-ploeg en begeleidt het team richting de Olympische Spelen in Sotsji.

Thea Jorna is fysiotherapeut bij Fysio-Actief en Andringa Fysiotherapie en maakt op dit moment deel uit van het Olympische TeamNL in Sotsji. De eerste week van de Olympische Spelen zitten er alweer op! Zondag 2 februari zijn we met een rechtstreekse vlucht met bijna het hele Nederlandse team vertrokken naar Sotsji. Aangekomen op het vliegveld gingen de strenge controles best wel snel maar helaas werd mijn koffer er tussenuit gepikt…. Er zaten medicijnen voor de atleten in voor het geval de medische koffer niet door de controle kwam. Maar, met de geaccrediteerde lijst en de handtekening van chef de Mission Maurits Hendriks mocht ik het wel meenemen.

Bij aankomst in het dorp zitten we in een prachtig appartementengebouw geheel in oranje sfeer, staat er voor iedereen een oranje fiets klaar en is werkelijk alles goed geregeld. Het NOC*NSF heeft erg zijn best gedaan om voor de atleten de perfecte omgeving en faciliteiten te creëren en dat is goed gelukt!

Eerst de koffers uit pakken, proberen je kamer een beetje eigen te maken en daarna eten in de eetzaal. Er is geen nee te koop, 4 soorten keukens (Russich – Italiaans – Aziatisch en Europees) en natuurlijk de MacDonalds! Alles 24 uur per dag open, ongelooflijk. In het dorp zijn de appartementen en de eetzaal. Daarbuiten kom je in het Olympisch Park met de 5 stadions voor het langebaanschaatsen, shorttrack, ijshockey, kunstschaatsen en curling. Het grootste stadion is voor de opening en de sluiting van het spektakel en wordt na de spelen omgebouwd tot voetbalstadion.

Sotsji De eerste dagen zijn net als bij de World Cups: morgens ijstraining, middags krachttraining of fietsen en tussendoor en met name ’s avonds behandelen. Gelukkig hebben “onze meiden”, Yvonne Nauta en Margot Boer, geen blessures en is het voornamelijk de rug en spieren los houden. Verder draai ik de heupen vooraf aan de trainingen los zodat ze de goede hoeken op het ijs kunnen maken.

Maandag 3 februari krijg ik veel reacties uit Nederland op het programma Bynt op Omrop Fryslân. Vlak voor mijn vertrek kwamen zij langs om opnames te maken in onze praktijk op het Kleinzand in Sneek en bij mij thuis. In de aflevering komt met name naar voren wat mijn rol is tijdens de spelen. De uitzending kun je hier bekijken: http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/bynt-fan-3-febrewaris-2014-1830

Na drie dagen intensief trainen en behandelen is het moment van de opening aangebroken. De organisatie heeft kaarten gekregen van de Noren en de Finnen dus er is ook plaats voor de fysiotherapeuten van TeamNL. Ik mag mee lopen! Een hele belevenis. De dag erna komen de koning en koningin langs bij de atleten en maken ze tijd voor de sporters , coaches en begeleiding. Ook ik spreek een paar woorden met Koning Willem Alexander: heel bijzonder.

Inmiddels zijn de eerste schaatswedstrijden gereden en zijn we “echt” los. De sfeer zit er goed in met op de 5 km een volledig Nederlands podium en Nederlands goud op de 3 km. Dit smaakt duidelijk naar meer en de atleten kunnen niet wachten om van start te gaan. Dinsdag staat Margot Boer aan de start van de 500 meter. Het echte werk gaat beginnen, een spannend moment zowel voor de schaatser als voor de coaches en voor mij als fysiotherapeut.

Ik ben benieuwd naar alle mooie momenten en resultaten. Ik zal jullie iedere week een beetje op de hoogte houden en een kijkje achter de schermen geven.