Mannen als Crispijn Ariëns, Gary Hekman, Mark Horsten en wereldkampioen Michel Mulder worden vanaf mei volgend jaar niet meer ondersteund door het NOC & NSF en raken daardoor hun A-status kwijt.

Sporters in Nederland die tijdens grote internationale toernooien presteren worden veelal ondersteund door de NOC & NSF, ook het niet Olympische skeeleren. Financiële hulp en vele faciliteiten zorgen er voor dat sporters zich volledig kunnen richten op hun sport en zo tot de maximale resultaten kunnen komen. Voor de skeelersport heeft dit zeker resultaat opgeleverd. De prestaties tijdens het laatste WK waren nog nooit zo goed.

Toch is nu besloten dat de heren hun status kwijtraken. De dames overigens niet. Dat ligt aan de eisen die het NOC & NSF stelt. Het gaat hierom het aantal deelnemende landen op een WK over de laatste drie jaargangen. Bij de heren moeten dat 55 verschillende landen zijn, bij de dames is dat aanzienlijk lager. Dit aantal wordt net niet gehaald en dus zijn de consequenties keihard, geen status meer voor de wereldtoppers bij de heren. Ook de nieuwe nominatie voor de Olympische Spelen lijkt dit niet te kunnen veranderen.
 
Nooit aan eis voldaan
Het vreemde is dat de mannensport in het skeeleren nooit aan de eis heeft voldaan.(Onlangs zijn de eisen weer strenger geworden) De Skatebond heeft, voordat er werd gefuseerd met de KNSB, zich hardgemaakt voor de sporters en op die manier de status voor de mannen weten te bewerkstelligen. Mark Horsten zegt hierover: “Destijds heeft de Skatebond goed werk gedaan en hebben wij hierdoor goede faciliteiten gehad. Het gevoel dat bij ons nu leeft is dat de KNSB dat niet doet. Waarom zouden wij nu de A-status kwijtraken? We groeien elk jaar nog in aantal landen op het WK en we zijn wederom genomineerd voor een plek op de Spelen. Daarnaast zorgt de skeelersport voor een goede wisselwerking tussen de verschillende andere disciplines binnen de KNSB. Kijk maar eens naar de laatste World Cup wedstrijden langebaan, het stikt er van de skeeleraars”.

Topsportcultuur
Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de KNSB een betere topsportcultuur wil gaan creëren rond de skeelersport. Dat valt voor de rijders die nu nog een A-status hebben moeilijk te rijmen. Horsten: “Wij weten nog niet precies welke faciliteiten we straks wel hebben en worden dus verder niet meer financieel ondersteund. Hoe kan het dan professioneler worden? Volgend jaar is het EK in Nederland en het WK in België, het had op geen slechter moment kunnen komen”.

Wat dit gaat betekenen voor de mannen skeelersport zal moeten blijken. Het lijkt logisch dat sporters nu eerder zullen kiezen voor langebaanschaatsen of marathonschaatsen. Daar zijn meer financiële middelen en er moet tenslotte wel brood op de plank komen.