Column Frank Fiers:

n het kleine skeelerwereldje zijn twee kleine skeelerlandjes als België en Nederland stilaan heuse grootheden in opmars. België was eerste in de EK medaillestand en 4de op het WK. Nederland eindigde als 5de land op het EK en 14de op het WK. Aan het EK namen 19 landen deel, aan het WK 35 landen.

België heeft dit uiteraard vooral te danken aan het “fenomeen” Swings. Maar we mogen toch ook wel zeggen dat we nog een paar andere ‘gewone’ wereldtoppers hebben. En, minstens even belangrijk, dat er bij de nieuwe lichting ook kerels zijn die een aardig potje kunnen skeeleren.

Jore Van den Berghe bewees in Korea, noodgedwongen, al dat hij ook bij de senioren zijn mannetje kan staan. En wie een WK medaille kan halen bij de junioren (Tim Sibiet) weet dat er een mooie toekomst wacht. Met Niels Provoost en Jore Van den Berghe hebben we waarschijnlijk óók in de sprintnummers opnieuw medaillekansen. Met namen als deze mogen we op een WK 2013 in eigen land meer dan waarschijnlijk zowel op de sprint- als fond- nummers dromen van eremetaal.

Als we Swings even buiten beschouwing laten, zouden we kunnen stellen dat Nederland het even goed doet als België. Met de bronzen medailles van Crispijn Ariëns en Michel Mulder mag ook Nederland immers spreken van een geslaagd WK.

Op het EK bewees Nederland dat het in de breedte duidelijk veel beter scoort. Zij hebben meer verschillende medaillewinnaars: op de sprint- & fond- nummers en dit zowel bij de dames als bij de heren. 20 EK medailles is gewoonweg fantastisch! Net als de ganse organisatie van het EK. Nederland mag hier meer dan trots op zijn en moet hopelijk niet al te lang meer wachten om een WK te mogen organiseren.

Bij de dames is de mindere kwantiteit bij de Belgen nog duidelijker. Zonder de uitschieter van Nele Armee, had België namelijk niet één senioren EK medaille. Bij de juniores dames zorgden Hanne Wouters en Anke Vos voor de tweede Belgische EK medaille. En daar bleef het bij. Het wordt niet makkelijk om een volwaardige damesploeg aan de start te krijgen van het WK 2013. Ondanks de mindere kwantiteit bewees België in het verleden gelukkig al vaak dat er wel degelijk kwaliteit is. Het is dus mogelijk!

Het EJK bracht voor het Belgische dames skeeleren een lichtpuntje. Hier scoorden onze meisjes immers meer medailles dan de jongens. Al geeft de, overigens terechte, boycot aan de wegwedstrijden van 10 van de 17 aanwezige landen een onvolledig beeld. Onbegrijpelijk dat een grootmacht als Italië, waar reeds vele kampioenschappen feilloos georganiseerd werden, zo in de fout gaat als organisatie. De jeugd verdient evenzeer als de senioren een volwaardig & veilig EK parcours. Foei Italia ipv Forza Italia! Ga maar even een bijscholing volgen in Nederland!!!

Gelijklopend met de schitterende prestaties, zijn zowel België als Nederland in hetzelfde bedje ziek: beiden zien immers op alle wedstrijden steeds minder deelnemers aan de start verschijnen. De topprestaties zouden, deze toch wel behoorlijke achillespees kunnen verdoezelen. Ik zeg: “alle hens aan dek om deze trend te stoppen en om te buigen”.

Iedereen roept wel iets, maar laat ons misschien beginnen met een duidelijke kalender, die tijdig bekendgemaakt wordt. Die duidelijke kalender moest er eigenlijk nu, eind december, al geweest zijn. Bovendien zorgen dat er geen dubbele boekingen zijn. Als het even kan ook de Belgische en Nederlandse kalenders op elkaar afstemmen. Het liefst van al eigenlijk de hele Europese kalender. Maar kom, laat de Lage Landen het voortouw nemen. Want België en Nederland kunnen elkaar nog beter maken. Mits ze de handen in elkaar slaan en de rijders zo veel mogelijk kansen geven om elkaar te bestrijden in een volwaardig peloton. We spreken toch niet voor niks dezelfde taal in deze kleine skeelerwereld?! Laat ons dus maar starten met de Lage Landen kalender.

Als dit geen goed voornemen is voor 2012!