Dat uit het huidige marathonpeloton alleen Ruud Borst en Jan Maarten Heideman ervaring hebben met het schaatsen van de echte Elfstedentocht is bekend. Veel marathonschaatsers reden echter ook nog nooit een wedstrijd over 200 km uit, ook al heeft bijna iedereen wel natuurijservaring.

Van de 74 schaatsers die dit jaar in de topdivisie mochten starten hebben er 30 nooit die langste wedstrijdafstand volbracht. Voor een groot deel betreft het de nieuwelingen in de topdivisie, jonge schaatsers die vanuit de eerste divisie overstapten en zich nog niet waagden aan de zwaarste categorie. Onder wie Erik-Jan Kooiman, Robert Post en Sjoerd den Hertog, Sam Boon en Bart van der Vlugt. Dat ook langebaanschaatsers als Sven Kramer, die nog geen marathon reden, er toe behoren, klinkt evenmin vreemd. Opmerkelijker is dat ook twee grote namen uit het peloton nooit de Elfstedenafstand in wedstrijdverband voltooiden: Ingmar Berga en Crispijn Ariëns.

Het grootste deel van het peloton heeft al wel ervaring met kortere natuurijswedstrijden. Onder de negen topdivisierijders (van de 74) die niet in uitslagenlijsten voor natuurijs voorkomen, bevinden zich bovendien drie buitenlandse en vier Nederlandse langebaanschaatsers.

Deze gegevens zijn ontleend aan basismateriaal voor de Jan Maarten Heideman Prijs, die is bedoeld voor de marathonschaatser met de meeste progressie. Juist wie de 200 km goed doorstaat, maakt de meeste kans op deze prijs.